Prikaz, ugotavljanje in zdravljenje nekaterih imunskih krvnih bolezni - Černelč, Peter (Medicinski razgledi, 1998)
Klinična hematologija je področje medicine, ki je najtesneje povezano z imunologijo, saj so bolezensko spremenjene celice in druge sestavine imunskegaodziva, ki krožijo v krvnem obtoku, osnova nekaterim krvnim boleznim.Avtor predstavi bolnico z akutno limfoblaanemijo, imunsko trombocitopenijo in perniciozno anemijo ter bolnika z aplastično anemijo. Med bolezni, pri katerih je prisotna maligna rast celic imunskega odziva, uvrščarno akutno limfoblastno levkemijo, maligne limfome in maligne imunoproliferativne bolezni. Pri bolezensko spremenjenem imunskem odzivu se lahko pojavijo protitelesa proti eritrocitom, trombocitom, nevtrofilcem, dejavnikom koagulacije, krvotvomi matični celici, parietalnim celicam želodčnesluznice in intrinzičnemu dejavniku. Za prepoznavanje, predvsem pa za potrditev imunskih bolezni, po- gosto potrebujemo tako imenovane imunske preiskave, ki temeljijo na posameznih reakcijah imunskega odziva. Za opredelitev levkemij in malignih limfomov, posebno pa podvrst akutne limfoblastne levkemije, določamo membranske in citoplazemske imunoglobuline s pretočnim citometrom. Ena najstarejših imunskih preiskav je Coombsov preskus za potrditev avtoimunske hemolitične anemije. Imunske bolezni navadno zdravimoz različnim uspehom z glukokortikoidi, protilimfocitnim globulinom in ciklosporinom, ki zavirajo imunski odziv. Le dobro poznavanje temeljev imunskih bolezni in načinov ugotavljanja nam omogoča napovedati potek bolezni in načrtovati uspešno zdravljenje.
Keywords: Hematologic diseases; hematologija; Diagnosis; imunologija; imunske bolezni; Therapy; levkemija; Immunologic diseases; Autoimmune diseases; Leukemia, lymphocytic, acute; Anemia, hemolytic, autoimmune; Anemia, pernicious; Anemia, aplastic; Coombs' test; Immunotherapy; diagnostika