Trajectories towards the neolithisation of NW Turkey - Thissen, Laurens (Documenta Praehistorica, 1999)
V članku pretresemo različne poti, ki so vodile k nastanku nekaterih zgodnjih kmetovalskih vasi na sverozahodu Turčije v času začetkov pridelovalnega gospodarstva v tem delu države. Korenine tega procesa iščemo na območju Konya na osrednji Anatolski planoti. Menimo, da je keramika s prvih kmetovalskih najdišč na severozahodu posnetek keramične tradicije, ki jo najbolje poznamo iz najdišča Çatal Höyü East, tako v tehnološkem kot oblikovnem smislu in načinu uporabe. Na posameznih najdiščih omogoča stanje raziskanosti razmišljanje tako o migraciji kot mezolitski prilagoditvi, s katerima lahko razložimo prehod v neolitski gospodarski sistem.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; ceramic; keramika