Tržaški Separatist in münchenski Delovodja: podobnosti in razhajanja v pogledih Franca Jeze in njegovega sodobnika Branka Pistivška o ideji samostojne in neodvisne slovenske države - Hazemali, David (Dileme, 2025)
Avtorja v prispevku analizirata idejne in politične razlike ter podobnosti med Francem Jezo in Brankom Pistivškom, dvema predstavnikoma slovenske politične emigracije v času hladne vojne. Oba – Jeza kot preudaren strateg in Pistivšek kot strasten kulturni aktivist – sta zagovarjala neodvisnost Slovenije, a sta pri tem uporabljala različne metode. Razprava osvetljuje tudi vlogo Službe državne varnosti (SDV), ki je oba sistematično spremljala, analizirala njune publikacije ter ju dojemala kot grožnjo jugoslovanskemu režimu. Prispevek tako razkriva tudi metodologijo nadzora tajne politične policije nad emigrantskimi intelektualci, razkriva ozadje delovanja Akcijskega odbora za neodvisno Slovenijo (AONS) ter identificira ključne parametre, ki jih je SDV uporabljala za označevanje sovražne dejavnosti. Raziskava s tem ponuja vpogled v širši represivni aparat jugoslovanske oblasti in hkrati preučuje, kako je politična emigracija oblikovala diskurz o neodvisnosti Slovenije ter se soočala z notranjimi razhajanji in zunanjimi pritiski.
Keywords: Jeza, Franc; neodvisnost Slovenije; SDV; Slovenian independence; Slovenian political emigration; slovenska politična emigracija; Služba državne varnosti; State Security Service