Izviren kombiniran večfazni model mešalne faze eksplozije pare - Leskovar, Matjaž (Strojniški vestnik, 2002)
V večfaznem toku so lahko faze razporejene tako, da večfaznega toka ni mogoče obravnavati niti samo z modeli proste površine niti samo z modeli večfaznega toka. Takšno porazdelitev faz srečujemo na primer pri izotermnih preskusih mešalne faze eksplozije pare, kjer razpršene kroglice prodirajo v vodo, medfazna ploskev voda-zrak pa se ne razprši in ostane ostra. Pri modeliranju izotermnih mešalnih preskusov so običajno obravnavane vse tri faze, to so voda, zrak in kroglice, enakovredno z modeli večfaznega toka. Tako je obravnavana medfazna ploskev voda - zrak kot razpršen tok mehurčkov zraka v vodi oziroma kapljic vode v zraku, kar je fizikalno neustrezna slika in zaradi togih medfaznih sklopitvenih členov tudi numerično težko rešljiva naloga. Zato smo si zamislili, da bi izotermni mešalni proces obravnavali z izvirnim kombiniranim večfaznim modelom, pri katerem bi kroglice obravnavali kot običajno z modelom večfaznega toka, medtem ko bi medfazno ploskev voda - zrak obravnavali z modelom proste površine. ...
Keywords: tok večfazni; modeli večfazni; eksplozije pare; metode z novojsko funkcijo; simuliranje; večfazni tok; modeliranje; para; eksplozije; simulacije