Merjenje izometričnosti presadka sprednje križne vezi kolena (LCA) - Veselko, Matjaž (Medicinski razgledi, 2000)
Po strganju rekonstruiramo sprednjo križno vez s presadkom. Ta mora dovoljevati normalni gib kolena in zagotavljati stabilnost sklepa. Postavitev nasadišč presadka mora biti natančna, sicer se lahko med gibom presadek ali njegov del raztegne, plastično deformira, raztrga ali pa ne dovoljuje polnega obsega giba. V prispevku smo preverili vpliv prostorske orientacije femoralnega nasadišča na obremenitev presadka med gibom. Eksperimentalno smo na kadaverskih preparatih kolena preverili izometričnost dveh skrajnih vlaken 10 mm širokega presadka sprednje križne vezi in primerjali izometričnost presadkov s prostorsko različno orientiranimi prijemališči. V eksperimentu A je bilo femoralno nasadišče presadka vzporedno z ravnino zunanje stene interkondilične kotanje (v sagitalni ravnini), v eksperimentu B pa je bilo v frontalni ravnini. Srednja vrednost maksimalne razlike v spremembi dolžine medskrajnima vlaknoma presadka je bila pomembno in značilno manjša v eksperimentu B. Za enakomerno obremenitev in napetost posameznih vlaken presadka je ugodnejše v frontalni ravnini orientirano femoralno nasadišče presadka.
Keywords: Anterior cruciate ligament; kolenski sklep; križne vezi; Transplantation; transplantacija; Biomechanics; biomehanika; Cadaver; Femur; Tibia