Louis Adamic, a Slovene, an American, an observer, a fighter, a 'poet' - Žitnik Serafin, Janja (Dve domovini, 1998)
Avtorica skuša v prispevku predstaviti Adamičevo mnogostransko osebnost, ki se odraža ne le v njegovem odnosu do vrednot svojih dveh domovin, temveč tudi v njegovem odnosu do osrednjih treh življenjskih vlog, v katerih se pojavlja: kot tenkočuten opazovalec družbe in posameznika, kot javni borec za humane družbene spremembe in kot pretanjen izpovedovalec najglobljih človeških občutkov.
Keywords: Adamič, Louis, 1898-1951; ameriški Slovenci; slovenski izseljenci; United States of America; ZDA