Tujci, prvi roman Ivana Cankarja - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2020)
Prvi roman Ivana Cankarja Tujci (1901) je presegel nivo dotedanjih slovenskih romanov z več lastnostmi; v razpravi sem se poglobljeno posvetila dvema izvirnostma, tj. esejizaciji in žanrskemu sinkretizmu. Pri razlagi digresivne inovativnosti sem se dotaknila temeljnih antagonizmov Cankarjeve pripovedi, izraženih skozi ironijo in satiro, ki ju usmerja močna (socialna oziroma socialistična) empatija. V analizi žanrske inovativnosti sem upoštevala žanrski sinkretizem in trojni ljubezenski neuspeh razlagala kot trojno odtujenost - tujost domovine in tujine, umetnosti in dela, ženske in družine -, na koncu pa sem vse odtujenosti sintetizirala še s prepadom med mestom in predmestjem. Obravnava prvega Cankarjevega romana ni nakazala samo obrisov bodoče romaneskne poetike, ampak tudi Cankarjev filozofski potencial, ki se odraža v pronicljivem demaskiranju pojavov.
Keywords: Cankar, Ivan; esejizacija; essayisation; genre syncretism; miselna jedra; philosophical potential; Slovenian literature; Slovenian writers; slovenska književnost; slovenski pisatelji; trojna tujost; žanrski sinkretizem