Štirideset let Inštituta za klinično nevrofiziologijo in 50 let klinične nevrofiziologije v Sloveniji - Zidar, Janez (Zdravniški vestnik, 2010)
Za začetek klinične nevrofiziologije v Sloveniji velja zagon prvega elektroencefalografa leta 1947, kot medicinska stroka pa je bila prepoznana z ustanovitvijo Laboratorija za klinično nevrofiziologijo Ortopedske klinike leta 1959. Tri leta zatem so laboratorij preselili na Nevrološko kliniko, samostojna enota pa je Inštitut za klinično nevrofiziologijo uradno postal 17.oktobra 1969. Leta 2009 smo torej praznovali 50-letnico slovenske kliničnenevrofiziologije in 40-letnico Inštituta za klinično nevrofiziologijoljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra. Klinična nevrofiziologija diagnosticira bolezni, spremlja delovanje živčevja in učinkezdravljenja ter ugotavlja normalne ter patofiziološke mehanizme živčevjain mišic, tako da odjema, ojači, zapiše in izmeri bodisi spontano bodisi izzvano električno aktivnost živčnih in/ali mišičnih celic. Njene tradicionalne preiskave so zato elektroencefalografija, elektromiografija in izvabljanje potencialov. V zadnjem času se - zaenkrat še predvsem v raziskovalne namene - njene metode, ki zagotavljajo vpogled v časovno dogajanje, kombinirajo s slikovnimi metodami, ki dajejo prostorski vpogled, kar veča vedenje o normalnem in patološkem dogajanju v živčevju. Na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo pa poleg obsežnega rutinskega dela v laboratorijih in ambulantah ter v manjšem obsegu tudi v bolnišnični dejavnostipotekata še živahno raziskovalno in izobraževalno delo. Vse dejavnosti so prikazane tudi s številčnimi podatki.
Keywords: Electroencephalography; Electromyography; Elektroencefalografija; Elektromiografija; History; inštituti; neurology; Neurophysiology; Nevrofiziologija; nevrologija; Slovenia; Slovenija; Trends; zgodovina