Mercury in soil and attic dust as a reflection of Idrija mining and mineralization (Slovenia) - Gosar, Mateja (Geologija, 2001)
Na območju Idrije in bližnje okolice je bil raziskan vpliv 500 letnega rudarjenja in naravnih danosti na stanje obremenjenosti okolja z živim srebrom. Z vzorčevanjem je bilo zajetih 51 km2 in ugotovljeno, da na ozemlju velikem 17 km2 vsebnosti Hg v tleh presegajo kritično dovoljeno vrednost za tla. Vsebnost Hg v podstrešnem prahu so povprečno 3,6-krat višje kot v tleh. Prostorski porazdelitvi Hg v tleh in podstrešnem prahu se dobro ujemata in staodvisni od morfologije ozemlja.
Keywords: geology; Idrija; mercury; onesnaženost; onesnaževanje okolja; pollution; prah; rudniki; surrounding; tla; živo srebro