Radiologic imaging of acute pancreatitis - Glušič, Mojca (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Akutni pankreatitis zajema širok spekter vnetnih sprememb parenhimapankreasa, najpogostejša vzroka sta alkoholizem in žolčni kamni, drugi pa so redkejši. V članku obravnavamo diagnostične metode, povezavo med morfološkimi ugotovitvami, laboratorijskimi testi in načinom zdravljenja. Zaključki. Moderne diagnostične metode, ki so danes na voljo, so pripomogle k boljšemu poznavanju morfoloških sprememb, ki jih akutni pankreatitis povzroča.
Keywords: Absces; Abscess; Acute Disease; Akutna bolezen; akutni pankreatitis; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; Complications; Diagnosis; diagnostika; Holangiopankreatografija endoskopska, retrogradna; Magnetic Resonance Imaging; Magnetna resonanca slikovna; Necrosis; Nekroza; Pancreatic Pseudocyst; Pancreatitis; Pankreatitis; Radiography; radiološka diagnostika; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-Ray Computed; trebušna slinavka; Trebušna slinavka, psevdocista