Centralni laboratorij REZULTATI SPREMLJANJA OSTANKOV FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV V ŽIVILIH V EVROPSKI UNIJI, ISLANDIJI IN NORVEŠKI V LETIH 2018 IN 2019 Helena Baša Česnik Ljubljana 2021 1 Izdal in založil Kmetijski inštitut Slovenije Ljubljana, Hacquetova ulica 17 Avtorica dr. Helena Baša Česnik, univ. dipl. inž. kemije Uredila Lili Marinček, univ. dipl. inž. zoot. Publikacija bo izšla v elektronski obliki in bo dostopna na spletni strani Kmetijskega inštituta Slovenije https://www.kis.si/Druge_publikacije/ Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBISS.SI-ID 71867139 ISBN 978-961-6998-49-9 (PDF) 2 Vsebina 1 Uvod ……………………………………………………………………………………..……...… 4 2 Vzorčenje ………………………………………………………………………………..………... 5 3 Rezultati za nepredelana živila....………………………………….………………………........ 6 3.1 Vzorci nepredelanih živil iz leta 2018 ……………………………………………................. 6 3.2 Vzorci nepredelanih živil iz leta 2019………………………………….……………………. 13 4 Rezultati za predelana živila ……………………………………………….……………………20 4.1 Vzorci predelanih živil iz leta 2018…………………........................................................ 20 4.2 Vzorci predelanih živil iz leta 2019………………………………………………………….. 22 5 Aktivne snovi…………………………...…………………………………………...…………..... 25 6 Zaključki. ……………………..…………………………………………………………….……. 26 7 Literatura ……………………..…………………………………………………………….……. 28 3 1 UVOD Države v Evropski Uniji, ter Islandija in Norveška, ki so članice Evropskega združenja za prosto trgovino (European Free Trade Association, EFTA) in Evropskega gospodarskega prostora (European Economic Area, EEA), vsako leto izvajajo spremljanje ostankov fitofarmacevtskih sredstev (FFS) v živilih, z namenom ugotavljanja ali živila v Evropski Uniji ustrezajo standardom trgovanja in ali so ukrepi za preprečevanje prisotnosti živil s preseženimi ostanki FFS na trgu, zadovoljivi. V letu 2018 so države članice, ter Islandija in Norveška, v skladu z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2017/660, odvzele 11679 vzorcev v okviru evropskega koordiniranega naključnega programa. V okviru nacionalnega programa pa 79336 vzorcev različnih živil. Skupno so v okviru evropskega koordiniranega programa in v okviru nacionalnega programa odvzeli 91015 vzorcev. V okviru evropskega koordiniranega programa so vzorce analizirali na prisotnost 177 aktivnih snovi. V okviru evropskega koordiniranega programa in nacionalnega programa pa so vzorce analizirali na prisotnost do 821 aktivnih snovi. V letu 2019 so države članice, ter Islandija in Norveška, v skladu z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2018/555, odvzele 12579 vzorcev v okviru evropskega koordiniranega naključnega programa. V okviru nacionalnega programa pa 83723 vzorcev različnih živil. Skupno so v okviru evropskega koordiniranega programa in v okviru nacionalnega programa odvzeli 96302 vzorcev. V okviru evropskega koordiniranega programa so vzorce analizirali na prisotnost 182 aktivnih snovi. V okviru evropskega koordiniranega programa in nacionalnega programa pa so vzorce analizirali na prisotnost do 799 aktivnih snovi. Rezultate monitoringa je obdelala Evropska Agencija za varno hrano (European Food Safety Agency, EFSA) in jih v obliki poročil objavila marca 2020 in marca 2021. V tej monografiji predstavljamo izsledke njihovih ugotovitev. 4 2 VZORČENJE V Evropski Uniji, Islandiji in Norveški so v okviru evropskega koordiniranega programa v letu 2018 odvzeli 11679 vzorcev, v letu 2019 pa 12579 vzorcev. Odvzem vzorcev je bil naključen. Sum, da so v vzorcih prisotni ostanki FFS, ki presegajo maksimalno dovoljene količine ostankov (Maximum Residue Levels, MRLs) določene z Uredbo Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 396/2005, ni smel biti izražen. V okviru nacionalnega programa so v letu 2018 odvzeli 79336 vzorcev, ter v letu 2019 83723 različnih živil pri virih, kjer je bil lahko izražen sum, da živila vsebujejo ostanke FFS, ki presegajo MRL. Dejanska celokupna vsota naključnih vzorcev iz obeh programov je bila 80340 v letu 2018 (88,3 % vseh pregledanih vzorcev v letu 2018) in 85719 v letu 2019 (89,0 % vseh pregledanih vzorcev v letu 2019). V letu 2018 je 57286 vzorcev iz evropskega koordiniranega in nacionalnega programa (62,9 %) izviralo iz držav Evropske unije, ter Norveške in Lihtenštajna, 24495 vzorcev (26,9 %) je bilo uvoženih iz tretjih držav, za 9234 vzorcev (10,1 %) pa izvor ni bil poznan. V letu 2019 je 61083 vzorcev iz evropskega koordiniranega in nacionalnega programa (63,4 %) izviralo iz držav Evropske unije, ter Norveške in Lihtenštajna, 24347 vzorcev (25,3 %) je bilo uvoženih iz tretjih držav, za 10872 vzorcev (11,3 %) pa izvor ni bil poznan. 5 3 REZULTATI ZA NEPREDELANA ŽIVILA 3.1 VZORCI NEPREDELANIH ŽIVIL IZ LETA 2018 4,7 % vzorcev nepredelanih živil je presegalo MRL. Ostanke FFS manjše ali enake MRL so določili v 45,3 % vzorcev nepredelanih živil, medtem ko ostankov FFS niso določili v 50,1 % vzorcev nepredelanih živil. Na sliki 1a in 1b in v tekstu spodaj so predstavljeni rezultati spremljanja ostankov FFS za nepredelana živila v letu 2018, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 50 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. Od 117 analiziranih vzorcev artičoke je 6 vzorcev (5,1 %) presegalo MRL, 18 vzorcev (15,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 93 vzorcih (79,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 108 analiziranih vzorcev bazilike in užitnih cvetov je 30 vzorcev (27,8 %) presegalo MRL, 45 vzorcev (41,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 33 vzorcih (30,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 296 analiziranih vzorcev belušne zelene je 32 vzorcev (10,8 %) presegalo MRL, 218 vzorcev (73,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 46 vzorcih (15,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 146 analiziranih vzorcev blitve je 10 vzorcev (6,8 %) presegalo MRL, 41 vzorcev (28,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 95 vzorcih (65,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 1138 analiziranih vzorcev brokolija je 67 vzorcev (5,9 %) presegalo MRL, 423 vzorcev (37,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 648 vzorcih (56,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 529 analiziranih vzorcev čaja je 102 vzorcev (19,3 %) presegalo MRL, 228 vzorcev (43,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 199 vzorcih (37,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 70 analiziranih vzorcev drobnjaka je 6 vzorcev (8,6 %) presegalo MRL, 44 vzorcev (62,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 20 vzorcih (28,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 119 analiziranih vzorcev fig je 8 vzorcev (6,7 %) presegalo MRL, 14 vzorcev (11,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 97 vzorcih (81,5 %) ostankov FFS niso določili. 6 Od 168 analiziranih vzorcev fižola (svežega) je 37 vzorcev (22,0 %) presegalo MRL, 89 vzorcev (53,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 42 vzorcih (25,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 879 analiziranih vzorcev stročjega fižola je 102 vzorcev (11,6 %) presegalo MRL, 334 vzorcev (38,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 443 vzorcih (50,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 383 analiziranih vzorcev suhega fižola je 20 vzorcev (5,2 %) presegalo MRL, 44 vzorcev (11,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 319 vzorcih (83,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 245 analiziranih vzorcev gomoljev kasave/manioke je 48 vzorcev (19,6 %) presegalo MRL, 20 vzorcev (8,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 177 vzorcih (72,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 311 analiziranih vzorcev gomoljne zelene je 21 vzorcev (6,8 %) presegalo MRL, 193 vzorcev (62,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 97 vzorcih (31,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 234 analiziranih vzorcev svežega graha je 13 vzorcev (5,6 %) presegalo MRL, 55 vzorcev (23,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 166 vzorcih (70,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 578 analiziranih vzorcev stročjega graha je 114 vzorcev (19,7 %) presegalo MRL, 336 vzorcev (58,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 128 vzorcih (22,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 90 analiziranih vzorcev suhega graha je 6 vzorcev (6,7 %) presegalo MRL, 17 vzorcev (18,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 67 vzorcih (74,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 1048 analiziranih vzorcev granatnih jabolk je 259 vzorcev (24,7 %) presegalo MRL, 257 vzorcev (24,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 532 vzorcih (50,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 59 analiziranih vzorcev listja grozdja je 19 vzorcev (32,2 %) presegalo MRL, 7 vzorcev (11,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 33 vzorcih (55,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 113 analiziranih vzorcev hrena je 30 vzorcev (26,5 %) presegalo MRL, 22 vzorcev (19,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 61 vzorcih (54,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 67 analiziranih vzorcev prašičjih jeter je 29 vzorcev (43,3 %) presegalo MRL, 3 vzorci (4,5 %) so vsebovali ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 35 vzorcih (52,2 %) ostankov FFS niso določili. 7 Od 66 analiziranih vzorcev kopenskih nevretenčarjev je 17 vzorcev (25,8 %) presegalo MRL, 5 vzorcev (7,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 44 vzorcih (66,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 54 analiziranih vzorcev listov koriandra je 19 vzorcev (35,2 %) presegalo MRL, 21 vzorcev (38,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 14 vzorcih (25,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 58 analiziranih vzorcev kreše je 21 vzorcev (36,2 %) presegalo MRL, 13 vzorcev (22,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 24 vzorcih (41,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 238 analiziranih vzorcev kumaric za vlaganje je 18 vzorcev (7,6 %) presegalo MRL, 180 vzorcev (75,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 40 vzorcih (16,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 68 analiziranih vzorcev ličija je 6 vzorcev (8,8 %) presegalo MRL, 4 vzorci (5,9 %) so vsebovali ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 58 vzorcih (85,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 245 analiziranih vzorcev limet je 16 vzorcev (6,5 %) presegalo MRL, 189 vzorcev (77,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 40 vzorcih (16,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 452 analiziranih vzorcev manga je 29 vzorcev (6,4 %) presegalo MRL, 166 vzorcev (36,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 257 vzorcih (56,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 161 analiziranih vzorcev motovilca je 13 vzorcev (8,1 %) presegalo MRL, 110 vzorcev (68,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 38 vzorcih (23,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 323 analiziranih vzorcev ohrovta je 41 vzorcev (12,7 %) presegalo MRL, 146 vzorcev (45,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 136 vzorcih (42,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 248 analiziranih vzorcev okre je 34 vzorcev (13,7 %) presegalo MRL, 83 vzorcev (33,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 131 vzorcih (52,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 179 analiziranih vzorcev papaje je 21 vzorcev (11,7 %) presegalo MRL, 93 vzorcev (52,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 65 vzorcih (36,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 410 analiziranih vzorcev paprike je 122 vzorcev (29,8 %) presegalo MRL, 223 vzorcev (54,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 65 vzorcih (15,9 %) ostankov FFS niso določili. 8 Od 7244 analiziranih vzorcev sladke paprike je 461 vzorcev (6,4 %) presegalo MRL, 4038 vzorcev (55,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 2745 vzorcih (37,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 3350 analiziranih vzorcev paradižnika je 161 vzorcev (4,8 %) presegalo MRL, 1613 vzorcev (48,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 1576 vzorcih (47,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 120 analiziranih vzorcev pasjonke/marakuje je 31 vzorcev (25,8 %) presegalo MRL, 45 vzorcev (37,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 44 vzorcih (36,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 469 analiziranih vzorcev peteršilja je 61 vzorcev (13,0 %) presegalo MRL, 318 vzorcev (67,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 90 vzorcih (19,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 222 analiziranih vzorcev pitaje/zmajevih sadežev je 40 vzorcev (18,0 %) presegalo MRL, 84 vzorcev (37,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 98 vzorcih (44,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 72 analiziranih vzorcev rejnih živali (z izjemo prašičev, goveda, ovc, koz, kopitarjev in perutnine) je 8 vzorcev (11,1 %) presegalo MRL, 7 vzorcev (9,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 57 vzorcih (79,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 114 analiziranih vzorcev repe je 10 vzorcev (8,8 %) presegalo MRL, 25 vzorcev (21,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 79 vzorcih (69,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 238 analiziranih vzorcev ribeza je 18 vzorcev (7,6 %) presegalo MRL, 180 vzorcev (75,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 40 vzorcih (16,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 1071 analiziranih vzorcev riža je 167 vzorcev (15,6 %) presegalo MRL, 228 vzorcev (21,3%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 676 vzorcih (63,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 89 analiziranih vzorcev robide je 7 vzorcev (7,9%) presegalo MRL, 63 vzorcev (70,8%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 19 vzorcih (21,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 325 analiziranih vzorcev rukole je 22 vzorcev (6,8%) presegalo MRL, 275 vzorcev (84,6%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 28 vzorcih (8,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 58 analiziranih vzorcev sadja in lupinarjev (oreščkov) je 17 vzorcev (29,3%) presegalo MRL, 4 vzorcev (6,9%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 37 vzorcih (63,8 %) ostankov FFS niso določili. 9 Od 211 analiziranih vzorcev spomladanske čebule in zimskega luka je 14 vzorcev (6,6%) presegalo MRL, 90 vzorcev (42,7%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 107 vzorcih (50,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 609 analiziranih vzorcev špinače je 61 vzorcev (10,0%) presegalo MRL, 246 vzorcev (40,4%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 302 vzorcih (49,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 112 analiziranih vzorcev listov zelene je 12 vzorcev (10,7%) presegalo MRL, 55 vzorcev (49,1%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 45 vzorcih (40,2 %) ostankov FFS niso določili. 10 100,0 90,0 80,0 ) % 70,0 v (e 60,0 cor 50,0 vz 40,0 žle 30,0 MRL 0,0 LOQ = meja kvantitativne določitve metode (Limit Of Quantification) MRL= maksimalna dovoljena količina ostankov (Maximum Residue Level) Slika 1a: Rezultati spremljanja ostankov FFS v 2018 za nepredelana živila, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 50 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. 11 100,0 90,0 ) 80,0 % 70,0 v (e 60,0 cor 50,0 vz 40,0 žle 30,0 de 20,0 MRL LOQ = meja kvantitativne določitve metode (Limit Of Quantification) MRL= maksimalna dovoljena količina ostankov (Maximum Residue Level) Slika 1b: Rezultati spremljanja ostankov FFS v 2018 za nepredelana živila, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 50 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. 12 3.2 VZORCI NEPREDELANIH ŽIVIL IZ LETA 2019 4,0 % vzorcev nepredelanih živil je presegalo MRL. Ostanke FFS manjše ali enake MRL so določili v 41,0 % vzorcev nepredelanih živil, medtem ko ostankov FFS niso določili v 55,0 % vzorcev nepredelanih živil. Na sliki 2a in 2b in v tekstu spodaj so predstavljeni rezultati spremljanja ostankov FFS za nepredelana živila v letu 2019, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 50 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. Od 218 analiziranih vzorcev ajde in drugih psevdo žit je 13 vzorcev (6,0 %) presegalo MRL, 17 vzorcev (7,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 188 vzorcih (86,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 557 analiziranih vzorcev ananasa je 31 vzorcev (5,6 %) presegalo MRL, 394 vzorcev (70,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 132 vzorcih (23,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 236 analiziranih vzorcev artičok je 16 vzorcev (6,8 %) presegalo MRL, 48 vzorcev (20,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 172 vzorcih (72,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 485 analiziranih vzorcev avokada je 22 vzorcev (4,5 %) presegalo MRL, 211 vzorcev (43,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 252 vzorcih (52,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 374 analiziranih vzorcev bazilike in užitnih cvetov je 67 vzorcev (17,9 %) presegalo MRL, 161 vzorcev (43,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 146 vzorcih (39,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 142 analiziranih vzorcev blitve (listov) je 9 vzorcev (6,3 %) presegalo MRL, 57 vzorcev (40,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 76 vzorcih (53,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 999 analiziranih vzorcev bučk je 40 vzorcev (4,0 %) presegalo MRL, 310 vzorcev (31,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 649 vzorcih (65,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 736 analiziranih vzorcev čaja je 130 vzorcev (17,7 %) presegalo MRL, 279 vzorcev (37,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 327 vzorcih (44,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 100 analiziranih vzorcev zeliščnega čaja je 7 vzorcev (7,0 %) presegalo MRL, 20 vzorcev (20,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 73 vzorcih (73,0 %) ostankov FFS niso določili. 13 Od 903 analiziranih vzorcev sladkih češenj je 43 vzorcev (4,8 %) presegalo MRL, 714 vzorcev (79,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 146 vzorcih (16,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 493 analiziranih vzorcev čilija je 127 vzorcev (25,8 %) presegalo MRL, 234 vzorcev (47,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 132 vzorcih (26,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 74 analiziranih vzorcev drobnjaka je 6 vzorcev (8,1 %) presegalo MRL, 41 vzorcev (55,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 27 vzorcih (36,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 122 analiziranih vzorcev fig je 6 vzorcev (4,9 %) presegalo MRL, 12 vzorcev (9,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 104 vzorcih (85,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 1553 analiziranih vzorcev stročjega fižola je 164 vzorcev (10,6 %) presegalo MRL, 728 vzorcev (46,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 661 vzorcih (42,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 291 analiziranih vzorcev fižola (suhega) je 16 vzorcev (5,5 %) presegalo MRL, 32 vzorcev (11,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 32 vzorcih (83,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 68 analiziranih vzorcev špargljevega fižola je 23 vzorcev (33,8 %) presegalo MRL, 29 vzorcev (42,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 16 vzorcih (23,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 289 analiziranih vzorcev gomoljne zelene je 41 vzorcev (14,2 %) presegalo MRL, 163 vzorcev (56,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 85 vzorcih (29,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 220 analiziranih vzorcev stročjega graha je 12 vzorcev (5,5 %) presegalo MRL, 110 vzorcev (50,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 98 vzorcih (44,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 1060 analiziranih vzorcev granatnih jabolk je 193 vzorcev (18,2 %) presegalo MRL, 268 vzorcev (25,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 599 vzorcih (56,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 870 analiziranih vzorcev grenivk je 35 vzorcev (4,0 %) presegalo MRL, 676 vzorcev (77,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 159 vzorcih (18,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 58 analiziranih vzorcev listov grozdja je 22 vzorcev (37,9 %) presegalo MRL, 7 vzorcev (12,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 29 vzorcih (50,0 %) ostankov FFS niso določili. 14 Od 50 analiziranih vzorcev indijske fige (bodeče hruške) je 8 vzorcev (16,0 %) presegalo MRL, 8 vzorcev (16,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 34 vzorcih (68,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 146 analiziranih vzorcev ingverja (korena) je 16 vzorcev (11,0 %) presegalo MRL, 12 vzorcev (8,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 118 vzorcih (80,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 2324 analiziranih vzorcev jagod je 105 vzorcev (4,5 %) presegalo MRL, 1684 vzorcev (72,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 535 vzorcih (23,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 259 analiziranih vzorcev sladkega komarčka je 12 vzorcev (4,6 %) presegalo MRL, 111 vzorcev (42,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 136 vzorcih (52,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 70 analiziranih vzorcev listov koriandra je 21 vzorcev (30,0 %) presegalo MRL, 22 vzorcev (31,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 27 vzorcih (38,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 91 analiziranih vzorcev kosmulj je 6 vzorcev (6,6 %) presegalo MRL, 74 vzorcev (81,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 11 vzorcih (12,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 52 analiziranih vzorcev vodne kreše je 12 vzorcev (23,1 %) presegalo MRL, 9 vzorcev (17,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 31 vzorcih (59,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 1198 analiziranih vzorcev kumar je 66 vzorcev (5,5 %) presegalo MRL, 625 vzorcev (52,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 507 vzorcih (42,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 83 analiziranih vzorcev kumaric za vlaganje so 4 vzorci (4,8 %) presegali MRL, 26 vzorcev (31,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 53 vzorcih (63,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 82 analiziranih vzorcev lanenega semena je 5 vzorcev (6,1 %) presegalo MRL, 9 vzorcev (11,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 68 vzorcih (82,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 75 analiziranih vzorcev ličija je 5 vzorcev (6,7 %) presegalo MRL, 8 vzorcev (10,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 62 vzorcih (82,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 155 analiziranih vzorcev limet je 8 vzorcev (5,2 %) presegalo MRL, 109 vzorcev (70,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 38 vzorcih (24,5 %) ostankov FFS niso določili. 15 Od 1863 analiziranih vzorcev limon je 112 vzorcev (6,0 %) presegalo MRL, 1370 vzorcev (73,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 381 vzorcih (20,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 424 analiziranih vzorcev manga je 18 vzorcev (4,2 %) presegalo MRL, 170 vzorcev (40,1 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 236 vzorcih (55,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 192 analiziranih vzorcev manioke je 31 vzorcev (16,1 %) presegalo MRL, 17 vzorcev (8,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 144 vzorcih (75,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 142 analiziranih vzorcev marakuje je 32 vzorcev (22,5 %) presegalo MRL, 66 vzorcev (46,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 44 vzorcih (31,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 165 analiziranih vzorcev motovilca je 15 vzorcev (9,1 %) presegalo MRL, 120 vzorcev (72,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 30 vzorcih (18,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 173 analiziranih vzorcev ohrovta je 13 vzorcev (7,5 %) presegalo MRL, 75 vzorcev (43,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 85 vzorcih (49,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 138 analiziranih vzorcev okre je 18 vzorcev (13,0 %) presegalo MRL, 49 vzorcev (35,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 71 vzorcih (51,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 84 analiziranih vzorcev oliv za olje so 4 vzorci (4,8 %) presegali MRL, 22 vzorcev (26,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 58 vzorcih (69,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 230 analiziranih vzorcev papaje je 26 vzorcev (11,3 %) presegalo MRL, 103 vzorci (44,8 %) so vsebovali ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 101 vzorcih (43,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 82 analiziranih vzorcev pastinaka so 4 vzorci (4,9 %) presegali MRL, 19 vzorcev (23,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 59 vzorcih (72,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 277 analiziranih vzorcev peteršilja je 23 vzorcev (8,3 %) presegalo MRL, 166 vzorcev (59,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 88 vzorcih (31,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 97 analiziranih vzorcev korena peteršilja je 6 vzorcev (6,2 %) presegalo MRL, 50 vzorcev (51,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 41 vzorcih (6,2 %) ostankov FFS niso določili. 16 Od 183 analiziranih vzorcev pitaje je 36 vzorcev (19,7 %) presegalo MRL, 62 vzorcev (33,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 85 vzorcih (46,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 7363 analiziranih vzorcev popra je 416 vzorcev (5,6 %) presegalo MRL, 4299 vzorcev (58,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 2648 vzorcih (36,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 75 analiziranih vzorcev prosa je 75 vzorcev (4,0 %) presegalo MRL, 6 vzorcev (8,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 66 vzorcih (88,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 274 analiziranih vzorcev ribeza je 13 vzorcev (4,7 %) presegalo MRL, 195 vzorcev (71,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 66 vzorcih (24,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 1045 analiziranih vzorcev riža je 86 vzorcev (8,2 %) presegalo MRL, 228 vzorcev (21,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 731 vzorcih (70,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 245 analiziranih vzorcev rukole je 20 vzorcev (8,2 %) presegalo MRL, 173 vzorcev (70,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 52 vzorcih (21,2 %) ostankov FFS niso določili. Od 332 analiziranih vzorcev spomladanske čebule je 15 vzorcev (4,5 %) presegalo MRL, 135 vzorcev (40,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 182 vzorcih (54,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 1446 analiziranih vzorcev špinače je 128 vzorcev (8,9 %) presegalo MRL, 662 vzorcev (45,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 656 vzorcih (45,4 %) ostankov FFS niso določili. Od 63 analiziranih vzorcev timijana je 5 vzorcev (7,9 %) presegalo MRL, 22 vzorcev (34,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 36 vzorcih (57,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 240 analiziranih vzorcev belušne zelene je 35 vzorcev (14,6 %) presegalo MRL, 150 vzorcev (62,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 55 vzorcih (22,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 145 analiziranih vzorcev listov zelene je 27 vzorcev (18,6 %) presegalo MRL, 62 vzorcev (42,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 56 vzorcih (38,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 277 analiziranih vzorcev kitajskega zelja je 37 vzorcev (13,4 %) presegalo MRL, 85 vzorcev (30,7 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 155 vzorcih (56,0 %) ostankov FFS niso določili. 17 100,0 90,0 80,0 ) % 70,0 v (e 60,0 cor 50,0 vz 40,0 žle 30,0 de MRL 0,0 LOQ = meja kvantitativne določitve metode (Limit Of Quantification) MRL= maksimalna dovoljena količina ostankov (Maximum Residue Level) Slika 2a: Rezultati spremljanja ostankov FFS v 2019 za nepredelana živila, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 50 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. 18 100,0 90,0 80,0 ) % 70,0 v (e 60,0 cor 50,0 vzž 40,0 le 30,0 de 20,0 10,0 MRL e on na ršil luk m kuja okra olj pa ij istl jsko) li m a a sti te pit pope proso ribe m lušna) ( kumar li mango anio ohrov z pa rukola pe špinač ti vlaga no s m pa j (kor mski be a mar motovi ve i ( lena (kita z ršil e e e lane oli te z lj ic lena e pe ez z bula in ze kumar č nska lada spom LOQ = meja kvantitativne določitve metode (Limit Of Quantification) MRL= maksimalna dovoljena količina ostankov (Maximum Residue Level) Slika 2b: Rezultati spremljanja ostankov FFS v 2019 za nepredelana živila, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 50 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. 19 4 REZULTATI ZA PREDELANA ŽIVILA 4.1 VZORCI PREDELANIH ŽIVIL IZ LETA 2018 3,6% vzorcev predelanih živil je presegalo MRL. Na sliki 3 in v tekstu spodaj so predstavljeni rezultati spremljanja ostankov FFS za predelana živila v letu 2018, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 30 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. Od 368 analiziranih vzorcev čaja je 57 vzorcev (15,5%) presegalo MRL, 142 vzorcev (38,6%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 169 vzorcih (45,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 128 analiziranih vzorcev goji jagod je 32 vzorcev (25,0%) presegalo MRL, 60 vzorcev (46,9%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 36 vzorcih (28,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 47 analiziranih vzorcev graha so 4 vzorci (8,5%) presegali MRL, 6 vzorcev (12,8%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 37 vzorcih (78,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 49 analiziranih vzorcev listja grozdja je 20 vzorcev (40,8%) presegalo MRL, 13 vzorcev (26,5%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 16 vzorcih (32,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 120 analiziranih vzorcev kokošjih jajc je 20 vzorcev (16,7%) presegalo MRL, 1 vzorec (0,8%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 99 vzorcih (82,5%) ostankov FFS niso določili. Od 46 analiziranih vzorcev lanenega semena sta 2 vzorca (4,3%) presegala MRL, 25 vzorcev (54,3%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 19 vzorcih (41,3%) ostankov FFS niso določili. Od 425 analiziranih vzorcev mleka je 18 vzorcev (4,2%) presegalo MRL, 156 vzorcev (36,7%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 251 vzorcih (59,1%) ostankov FFS niso določili. Od 394 analiziranih vzorcev kravjega mleka je 21 vzorcev (5,3%) presegalo MRL, 55 vzorcev (14,0%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 318 vzorcih (80,7%) ostankov FFS niso določili. Od 82 analiziranih vzorcev namiznih oliv so 3 vzorci (3,7%) presegali MRL, 27 vzorcev (32,9%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 52 vzorcih (63,4%) ostankov FFS niso določili. 20 Od 189 analiziranih vzorcev paprike je 10 vzorcev (5,3%) presegalo MRL, 140 vzorcev (74,1%) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 39 vzorcih (20,6%) ostankov FFS niso določili. Od 166 analiziranih vzorcev paradižnika je 16 vzorcev (9,6%) presegalo MRL, 34 vzorcev (20,5%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 116 vzorcih (69,9%) ostankov FFS niso določili. Od 423 analiziranih vzorcev pomaranč je 26 vzorcev (6,1%) presegalo MRL, 187 vzorcev (44,2%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 210 vzorcih (49,6%) ostankov FFS niso določili. Od 113 analiziranih vzorcev riža je 13 vzorcev (11,5%) presegalo MRL, 38 vzorcev (33,6%) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 62 vzorcih (54,9%) ostankov FFS niso določili. 100,0 ) 90,0 80,0 v (% 70,0 e 60,0 orc 50,0 40,0 vz 30,0 lež MRL LOQ = meja kvantitativne določitve metode (Limit Of Quantification) MRL= maksimalna dovoljena količina ostankov (Maximum Residue Level) Slika 3: Rezultati spremljanja ostankov FFS v 2018 za predelana živila, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 30 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. 21 4.2. VZORCI PREDELANIH ŽIVIL IZ LETA 2019 2,8% vzorcev predelanih živil je presegalo MRL. Na sliki 4 in v tekstu spodaj so predstavljeni rezultati spremljanja ostankov FFS za predelana živila v letu 2019, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 30 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. Od 283 analiziranih vzorcev čaja je 28 vzorcev (9,9 %) presegalo MRL, 116 vzorcev (41,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 139 vzorcih (49,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 33 analiziranih vzorcev dateljnov je 33 vzorcev (12,1 %) presegalo MRL, 1 vzorec (3,0 %) je vseboval ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 28 vzorcih (84,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 55 analiziranih vzorcev fig so 3 vzorci (5,5 %) presegali MRL, 8 vzorcev (14,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 44 vzorcih (80,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 52 analiziranih vzorcev gozdnih gob je 7 vzorcev (13,5 %) presegalo MRL, 37 vzorcev (71,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 8 vzorcih (80,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 48 analiziranih vzorcev goji jagod sta 2 vzorca (4,2 %) presegala MRL, 22 vzorcev (45,8 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 24 vzorcih (50,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 291 analiziranih vzorcev namiznega grozdja je 28 vzorcev (9,6 %) presegalo MRL, 115 vzorcev (39,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 148 vzorcih (50,9 %) ostankov FFS niso določili. Od 153 analiziranih vzorcev hrane za dojenčke je 6 vzorcev (3,9 %) presegalo MRL, 7 vzorcev (4,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 140 vzorcih (91,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 67 analiziranih vzorcev piščančjih jajc so 4 vzorci (6,0 %) presegali MRL, ostankov FFS nižjih ali enakih MRL niso določili v nobenem vzorcu, v 63 vzorcih (94,0 %) ostankov FFS niso določili. Od 60 analiziranih vzorcev kokosovih orehov sta 2 vzorca (3,3 %) presegala MRL, ostankov FFS nižjih ali enakih MRL niso določili v nobenem vzorcu, v 58 vzorcih (96,7 %) ostankov FFS niso določili. Od 44 analiziranih vzorcev marelic je 5 vzorcev (11,4 %) presegalo MRL, 17 vzorcev (38,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 22 vzorcih (50,0 %) ostankov FFS niso določili. 22 Od 448 analiziranih vzorcev mleka je 19 vzorcev (4,2 %) presegalo MRL, 162 vzorcev (36,2 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 267 vzorcih (59,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 88 analiziranih vzorcev namiznih oliv so 4 vzorci (4,5 %) presegali MRL, 10 vzorcev (11,4 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 74 vzorcih (84,1 %) ostankov FFS niso določili. Od 196 analiziranih vzorcev riža je 24 vzorcev (12,2 %) presegalo MRL, 45 vzorcev (23,0 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 127 vzorcih (64,8 %) ostankov FFS niso določili. Od 88 analiziranih vzorcev rži so 3 vzorci (3,4 %) presegli MRL, 17 vzorcev (19,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 68 vzorcih (77,3 %) ostankov FFS niso določili. Od 40 analiziranih vzorcev sadja in oreščkov sta 2 vzorca (5,0 %) presegala MRL, 13 vzorcev (32,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 25 vzorcih (62,5 %) ostankov FFS niso določili. Od 31 analiziranih vzorcev sezamovih semen sta 2 vzorca (6,5 %) presegala MRL, 4 vzorci (12,9 %) so vsebovali ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 25 vzorcih (80,6 %) ostankov FFS niso določili. Od 31 analiziranih vzorcev sliv sta 2 vzorca (6,5 %) presegala MRL, 13 vzorcev (41,9 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 16 vzorcih (51,6 %) ostankov FFS niso določili. 23 100,0 90,0 80,0 ) 70,0 v (%e 60,0 orc 50,0 vz 40,0 MRL 10,0 0,0 LOQ = meja kvantitativne določitve metode (Limit Of Quantification) MRL= maksimalna dovoljena količina ostankov (Maximum Residue Level) Slika 4: Rezultati spremljanja ostankov FFS v 2019 za predelana živila, pri katerih je bilo analiziranih vsaj 30 vzorcev in je bil pri njih določeni delež preseženih MRL večji od povprečnega. 24 5 AKTIVNE SNOVI Najpogosteje določene aktivne snovi v letu 2018 so bile: boskalid, imazalil, fludioksonil, acetamiprid, fluopiram, azoksistrobin in pirimetanil. Boskalid, imazalil, fludioksonil, fluopiram, azoksistrobin in pirimetanil so fungicidi, acetamiprid je insekticid. Najpogosteje določene aktivne snovi v letu 2019 so bile: bakrove spojine, fosetil, fosfin, bromidni ion in klorat. Bakrove spojine in fosetil, so fungicidi, fosfin in bromidni ion sta insekticida, klorat je herbicid. V letu 2018 je bila najpogosteje presežena aktivna snov klordekon, ki je insekticid, v letu 2019 pa klorat, ki je herbicid. Aktivna snov, ki je najbolj presegala MRL v letu 2018 (10,3%) in v letu 2019 (7,2 %) je bil klorat, ki je stranski produkt raztopin klora (klorovega dioksida, klorita in hipokloritnih soli), ki se jih uporablja kot čistilna in dezinfekcijska sredstva v živilski industriji in kot biocide. Uporaba klorata kot pesticida ni več dovoljena. Od 91015 pregledanih vzorcev v letu 2018, je ostanke dveh ali več aktivnih snovi vsebovalo 26461 vzorcev (29,1 %). Največ aktivnih snovi, ki so jih določili v enem vzorcu je bilo 29 in sicer v goji jagodah. Goji je plodovka, ki jo gojijo na Kitajskem. Ostanke dveh ali več aktivnih snovi so pogosteje določili v nepredelanih živilih (31,2 %). Nepredelano živilo, v katerem so določili največ takih ostankov je ribez. V predelanih živilih je bil delež vzorcev z dvema ali več aktivnimi snovmi manjši (12,4 %). Predelano živilo, v katerem so določili največ takih ostankov je posušeni hmelj. Od 94789 pregledanih vzorcev v letu 2019, je ostanke dveh ali več aktivnih snovi vsebovalo 25584 vzorcev (27 %). Največ aktivnih snovi, ki so jih določili v enem vzorcu je bilo 28 in sicer v vzorcih suhega sadja trte. Ostanke dveh ali več aktivnih snovi so pogosteje določili v nepredelanih živilih (28 %). Nepredelano živilo, v katerem so določili največ takih ostankov je ribez. V predelanih živilih je bil delež vzorcev z dvema ali več aktivnimi snovmi manjši (16,8%). Predelano živilo, v katerem so določili največ takih ostankov so listi grozdja. 25 6 ZAKLJUČKI V okviru evropskega koordiniranega programa, kjer je vzorčenje naključno, je v letu 2018 od 11679 analiziranih vzorcev 166 vzorcev (1,4 %) presegalo MRL, 4743 vzorcev (40,6 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 6770 vzorcih (58 %) pa ostankov FFS niso določili. V letu 2019 je od 12579 analiziranih vzorcev 241 vzorcev (2 %) presegalo MRL, 5664 vzorcev (45 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 6674 vzorcih (53 %) pa ostankov FFS niso določili. V okviru evropskega koordiniranega programa in nacionalnega programa, kjer je vzorčenje delno naključno, delno pa posledica izraženega suma kršitve, je v letu 2018 od 91015 analiziranih vzorcev 4142 vzorcev (4,5 %) presegalo MRL, 39400 vzorcev (43,3 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 47473 vzorcih (52,2 %) pa ostankov FFS niso določili. V letu 2019 je od 96302 analiziranih vzorcev 3756 vzorcev (3,9 %) presegalo MRL, 38065 vzorcev (39,5 %) je vsebovalo ostanke FFS nižje ali enake MRL, v 54517 vzorcih (56,6 %) pa ostankov FFS niso določili. 1776 vzorcev, ki so v letu 2018 presegali MRL so izvirali iz Evropske unije, Norveške oziroma Lihtenštajna (2,0 % vseh vzorcev oziroma 3,1 % vzorcev iz EU, Norveške in Lihtenštajna v letu 2018). 2033 vzorcev, ki so presegali MRL v letu 2018 pa je izviralo iz tretjih držav (2,2 % vseh vzorcev oziroma 8,3 % vzorcev iz tretjih držav). 1649 vzorcev, ki so v letu 2019 presegali MRL so izvirali iz Evropske unije, Norveške oziroma Lihtenštajna (1,7 % vseh vzorcev oziroma 2,7 % vzorcev iz EU, Norveške in Lihtenštajna v letu 2019). 1899 vzorcev, ki so presegali MRL v letu 2019 pa je izviralo iz tretjih držav (2,0 % vseh vzorcev oziroma 7,8 % vzorcev iz tretjih držav). V Evropski uniji je v letu 2018 največ preseženih vzorcev izviralo iz Portugalske, Cipra in Malte, v letu 2019 pa iz Malte, Cipra in Poljske. V tretjih državah je največ preseženih vzorcev v letu 2018 izviralo iz Surinama, Jordana, Ugande, Pakistana, Vietnama, Dominikanske Republike, Tajske, Kitajske in Indije, v letu 2019 pa iz Laosa, Malezije, Gane, Ugande, Vietnama, Pakistana, Dominikanske Republike, Tajske in Kambodže. V letu 2018 so največji delež preseženih MRL med nepredelanimi živili določili v prašičjih jetrih (43,3% vseh pregledanih vzorcev prašičjih jeter). Največji delež med nepredelanimi živili v katerih ostankov FFS niso določili so opazili pri živilu liči (85,3% vseh pregledanih vzorcev ličija). Največji delež med nepredelanimi živili v katerih so bili ostanki FFS nižji ali enaki MRL so določili v rukoli (84,6% vseh pregledanih vzorcev rukole). V letu 2019 so največji delež preseženih MRL med nepredelanimi živili določili v listih grozdja (37,9 % vseh pregledanih vzorcev listov grozdja). Največji delež med nepredelanimi živili v katerih ostankov FFS niso določili so opazili pri živilu proso (88,0 % vseh pregledanih vzorcev prosa). Največji delež med nepredelanimi živili v 26 katerih so bili ostanki FFS nižji ali enaki MRL so določili v kosmuljah (81,3 % vseh pregledanih vzorcev kosmulj). Največji delež preseženih MRL v letu 2018 so med predelanimi živili določili v listih grozdja (40,8% vseh pregledanih vzorcev listov grozdja). Največji delež med predelanimi živili v katerih ostankov FFS niso določili so opazili pri živilu kokošja jajca (99,0% vseh pregledanih vzorcev kokošjih jajc). Največji delež med predelanimi živili v katerih so bili ostanki FFS nižji ali enaki MRL so določili v papriki (74,1% vseh pregledanih vzorcev paprike). Največji delež preseženih MRL v letu 2019 so med predelanimi živili določili v gozdnih gobah (13,5 % vseh pregledanih vzorcev gozdnih gob). Največji delež med predelanimi živili v katerih ostankov FFS niso določili so opazili pri živilu kokosovi orehi (96,7 % vseh pregledanih vzorcev kokosovih orehov). Največji delež med predelanimi živili v katerih so bili ostanki FFS nižji ali enaki MRL so določili v gozdnih gobah (71,2% vseh pregledanih vzorcev gozdnih gob). 27 7 LITERATURA EFSA 2020, The 2018 European Union report on pesticide residues in food, EFSA Journal 2020;18(4):6057, doi: 10.2903/j.efsa.2020.6057. EFSA, 2021, The 2019 European Union report on pesticide residues in food, EFSA Journal 2021;19(4):6491, doi: 10.2903/j.efsa.2021.6491. Izvedbena uredba Komisije (EU) 2017/660 z dne 6. aprila 2017 o usklajenem večletnem programu nadzora Unije za leta 2018, 2019 in 2020 za zagotavljanje skladnosti z mejnimi vrednostmi ostankov pesticidov v ali na živilih rastlinskega in živalskega izvora ter za oceno izpostavljenosti potrošnikov ostankom teh pesticidov. Izvedbena uredba Komisije (EU) 2018/555 z dne 9. aprila 2018 o usklajenem večletnem programu nadzora Unije za leta 2019, 2020 in 2021 za zagotavljanje skladnosti z mejnimi vrednostmi ostankov pesticidov v ali na živilih rastlinskega in živalskega izvora ter za oceno izpostavljenosti potrošnikov ostankom teh pesticidov. Uredba Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 396/2005 z dne 23. februarja 2005 o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora ter o spremembi Direktive Sveta 91/414/EGS. 28