A A »M A A W W W za posestnike naših izvirnih Alfa Laval posnemalnikov ■g u navodilo izdelovanje masla Delniška dražba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg £7.77i77777 • ■'? r ^=3=;=^==========^=== Ifa Daisy I in il visok =7? Kratko Mlekarski spisi delniške družbe Alfa Separator navodilo za izde- ™ lovanje masla s za posestnike naših izvirnih Alfa Laval - posnemalnikov - ___ ' ULJLJ ■' V d Z' Delniška družba Alfa Separator Dunaj Praga Lemberg Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg Izvirni Alfa Laval posnemalniki sestav 1909 zmore na uro Itr. Alfa Viola I ... 60 Alfa Viola II . . . 100 Alfa Kolibri I .150 Alfa Kolibri II . . 200 Alfa Daisy I . . . 300 Alfa Daisy I visok 300 Alfa Daisy II . 400 Alfa Daisy II visok 400 Alfa Regina . . . 600 teža kg 26 K /75.— » » 27 » 220.— ■» i 36 » 260.— » » 37 » 330.— » » 96 » 460. — » » 150 » 500.— > » 97 » 570.— » » 154 » 630. — » »160 » 830 — Železni podstavki za sestav 1909 s shrambo za orodje spadajoče k posnemalniku, isti stane za Viola I in II K 26.-, za Kolibri I in II K 28.-. 2 Ja, Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg UVOD. kakor vže natančno Kdor se mora za svoj vsakdanji kruh tako truditi kot mu delo pridobiš kmetovalec, . naj bode vesel, ako najde prijatelja, koji olajša in zaslužek pomnoži. Takega prijatelja si lahko ako si nabaviš separator Alfa. Separator bi se reklo po naše posnemalnik, to je, ime pove, stroj s kojim se posnema mleko, in to tako in hitro, da se z starim načinom posnemanja namreč v latvicah, niti malo primirjati ne more. Svetovalo bi se torej nujno vsakemu kdor si more držati le 3 ali pa več krav, da si posnemalnik takoj nabavi. Ne straši se stroškov, v 10 mesecih se ti izdatki obilno poplačajo. Da ti naši podatki niso pretirani razvidiš lahko iz naslednjega: 1. Dobiš, kar je bilo pri posnemanju v latvicah nemogoče, popolnoma sladko posneto mleko, koje se prav lahko porabi v gospodinjstvu, pri prodaji, kakor tudi pri izdelovanju sira, tudi za krmljenje telet in prešičev je isto izborno. 2. Mleko je popolnoma prosto vsake nesnage, ter vsled tega kot živilo veliko pridobi. 3. Uporabljaš isto lahko takoj po posnemanju, torej hitro po molži, ter se tako izogneš vsem škodljivim vremenskim vplivom. 4. Posname posnemalnik mleko tako natančno, da dobiš 15—20% več masla. 5. Dobiš izborno, trpežno in okusno maslo, koje se prav po visoki ceni lahko proda. Ta knjižica dala ti bode marsikak dober svet, da zamoreš tu navedene prednosti tudi dobro izkoristiti. 3 Delniška dražba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg I. odstavek. Pridobivanje smetane z izvirnim Alfa Laval posnemalnikom. Prečitaj pred vsem pazno vporabno navodilo pos¬ lano ti z Alfa posnemalnikom, in postavi istega po predpisih koji so navedeni tam, namaži istega z oljem Alfa Daisy I in II. Alfa Kolibri I in II. 4 ® = - . . ■ -:- — | ol Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg in potem prični delati, a drži se pri tem vporabnega navodila. Pazi da se bode Alfa posnemalnik obračal z pravo hitrostjo! Alfa R, Alfa D 1 in II visok in Alfa D I in II morejo se obrniti 45 krat, Alfa Kolibri I in II in Alfa Viola I in II pa 6Okrat v minuti, ne manjekrat ne večkrat, kajti tako gre najbolje in najlažje. Ako vstaviš vijak za smetano, lahko razmer med smetano po svoji razsod¬ nosti uravnaš. Recimo n. pr. 100 kg dobrega mleka vsebuje 4 kg masla. To pridobiš pa lahko iz 25 ali 10 kg smetane, kakor pač vstaviš vijak za smetano. Umevno je pa, da bode v prvem slučajn smetana redka in v drugem gosta. Z tvojim posnemalnikom zamoreš po tem dobiti isto množino masla z določene množine mleka ako odvzameš 2O°/o ali 12°/o smetane. V posnetem mleku zaostala tolšča je vedno ista, le goščoba sme¬ tane je različna. Ako hočeš iz smetane napraviti maslo, vstavi vijak za smetano tako, da dobiš manje smetane, koja je pa gostejša, ker se iz take smetane maslo veliko lažje umete. V tem slučaju je najbolje, da vstaviš vijak za smetano tako, da dobiš 6—8 krat toliko pos¬ netega mleka kot smetane. Ko gredo zadnji ostanki mleka skozi posnemal¬ nik, se vlije v istega nekaj litrov posnetega mleka brez pen, ter se goni stroj toliko časa, da odteka iz istega le posneto mleko, to je potem dokaz, da je šla vsa smetana iz bobniča. Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg II. odstavek. Ako bodeš shrambo za mleko v redu imel, Gotovo o dobičku govoriti bodeš smel! Te vrstice gotovo ne lažejo. Ako hočeš da ti I bode shramba za mleko donašala dobiček, moraš skrbeti pred vsem, da je ista snažna, a to ne samo shramba ampak vse kar je v njej. Ako prezreš le en zamazek, našel se bode hitro drugi in v kratkem bode vse v neredu. Ako si se pa enkrat privadil redu in snažnosti, ter zračiš večkrat shrambo, torej bodeš imel z isto sam veselje, in blago koje bodeš prodajal se bode povsod hvalilo in dobro plačalo. Umevno, da ne smeš v shrambi za mleko shran¬ jevati druzih stvari ne jedi ne orodja, kajti ravno mleko in mlečni izdelki so zelo občutljivi ter je prav lakho mogoče, da dobijo isti vsled tega neprijeten okus. Uredi torej shrambo za mleko tako, da se ista lahko snaži; tla položi z zemeljsko smolo ali kam¬ nitimi ploščami ter napravi na tleh odtok za pomije, j stene in strop namaži z oljnato barvo in apnenim beležom. Ako vporabljaš zadnje torej moraš vsako leto enkrat ali dvakrat namaz prenoviti. Tudi pri molži moraš strogo gledati na snago! Ne pozabi nikdar umiti si rok, kravi operi rep, in vime obriši z snažno mokro ruto. 6 151 .. ■■ - [51 Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg Vporabljaj pri molži ako le mogoče posodo iz dobro pocinjene železne pločevine. Taka posoda je namreč veliko lažja kot lesena, ter se tudi veliko lažje snaži, in vsled tega je tudi mleko veliko trpežnejše. Ker pocinijo kleparji na deželi posodo navadno le površno, torej ista kaj rada zarjavi, vsled tega se ti svetuje, da kupiš posodo poslano iz večje tovarne. Molznjak z izlivkom. Encenberški molznjak. Ako posodo snažiš torej splakni isto najpreje z mrzlo potem z gorko vodo v koji razstopi nekoliko sode, potem še enkrat z mrzlo vodo nakar postavi posodo na zračen prostor da se posuši. Še bolji kakor soda je apnen belež iz ugašenega apna in vode. To, prav tako ceno, kakor izborno sredstvo je zlasti dobro za snaženje lesene mlekarske oprave, kakor pinje, gnetil- Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg Zbiralna posoda z preluknjanim pokrovom, stožčastim cedilom in merilom. : OJ [Č; : Ampak ponovno drži se snage! Najčastnejše spričevalo za kmetico je snažna shramba za mleko; njena pridnost kaže se najbolje na osnaženi, lepi po¬ sodi in na dobro rejeni živini. nika i. dr. Predmeti se namažejo s krtačo z apnenim beležom in se isti potem šele po p r eteku dveh ur izpere. Posnemalnik ti olajša snaženje v shrambi. Isti ti prihrani obile latvice v koje si nalival preje mleko za posnemanje. Ako si odstranil latvice pri¬ dobil si s tem veliko prostora, kar ti delo gotovo olajša. 8 !°1 - . - . fol Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg III. odstavek. Ravnanje z smetano, izdelovanje masla iz kisle smetane. Ohladi smetano kojo si posnel z posnemalnikom v vodi, in postavi isto v shrambo za mleko! Pazi na to, da hraniš smetano vedno v dobro pocinjeni posodi sicer se zna pripetiti, da dobi maslo tako zvano „mas- leno napako". Skrbi tudi, da ima shramba za mleko vedno temperaturo od 15—20° C! Zakuri torej v isti po zimi in ko je topleje ponehaj polagoma z kurjenjem, dokler isto sploh ni več potrebno. Ako hočeš imeti dobro in trpežno maslo, torej je velikega pomena, da doseže smetana pravo godnost t. j. ista mora biti kislata in malo gosta ne sirasta. Kot znak, da je smetana dobra za umetenje naj ti bode to, da vtakneš v isto leseno žlico in ako sme¬ tana od iste polagoma kaplja in žlico takorekoč po¬ barva, je godna. Da je vsa smetana jednako kisla, treba je isto od časa do časa premešati in to zlasti v slučaju, ako se je smetana od večkratnega posne¬ manja devala v eno in isto posodo. Da se smetana hitreje skisa, torej lahko priliješ isti nekaj žlic pinjenega mleka koje ti je ostalo od lo 1 ..... • -- (Oj - 9 - Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg 1 10 - skupaj mogoče, stati, da za ume- smetano prehitro zadnjega umetenja. Ako pa pinjeno mleko ni več čisto. in sveže, torej opusti raje to in segrej smetano ne¬ koliko, da se ista sama od sebe skisa. Pazi pa, da ne zmešaš pred umetenjem sladke in kisle smetane, kajti v tem slučaju dobiš manje masla, koje je pa tudi slabše. Ako se smetana med kisanjem ne ohladi več kot 5-6° C, torej je po preteku 18 ur dovolj kisla. Pom¬ ni dobro: Dovolj kislo! Ne prekislo! Velika nez- misel je puščati smetano toliko časa stati, da ista iz- gleda kakor debela neokusna kaša, kojo pokriva rumenkastosiva, plesnjiva koža. Maslo umeteno iz take smetane je jako slabo. Pametno torej napraviš, ako smetane ne pustiš predolgo stati, ampak isto od treh molž, umeteš, kadar je za to godna. Ako ti pa to ni torej ohladi smetano koja mora najdalje časa se ista ne skisa preje kot imaš vso smetano tenje skupaj. Sploh moraš v vročih dnevih takoj po posnemanju ohladiti, da se ista ne skisa. Vlji smetano 18 ur pred umetenjem skupaj, ter isto po preteku 2—6 ur premešaj z lesenim motičem in sicer tako, da mešaš z istim od vrha proti dnu in zopet obratno. Ta leseni motič obstoji iz palice koja ima na koncu preluknjano lopatico; ista izgleda kakor motič pri navadnih kmetskih pinjah. Ako se hočeš pred umetenjem prepričati če je smetana dovolj kisla, torej položi lopatico za maslo v isto, nakar jo vzemi Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg ven in ako se odteka smetana od iste takorekoč v štrenah, je znak da je godna. IV. odstavek. Ravnanje z smetano. Izdelovanje masla iz sladke smetane. Predno so se udomačili Alfa posnemalniki, izde¬ lovalo se je maslo le iz kisle smetane. Kljub temu, da je maslo izdelano iz sladke smetane veliko bolje in tudi dražje, je vendar izdelovanje istega zvezano z marsikakimi težkočami. Preje namreč ko se je z posne¬ manjem v latvicah izgubilo veliko časa, moralo se je sladko smetano predolgo hladiti in je ista dobila vsled tega večkrat grenek okus. Poleg tega bilo je pa sploh zelo težavno ohraniti smetano sladko, ker se je mleko vsled tega, ker je predolgo stalo v latvicah kaj rado skisalo. Posnemalnik pa odstrani vse te težkoče in ti, kot posestnik posnemalnika Alfa, prav z lahkoto izdeluješ maslo tudi iz sladke smetane. Ohladi smetano takoj po posnemanju, in ne pusti iste dalje časa stati kot 18 ur, v toplem času je celo to predolgo! Drži shrambro za mleko kolikor mogoče hladno in kuri v isti po zimi le malo. n — Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg V. odstavek. Ohlajenje in segrevanje smetane. Ako je treba smetano pred umetenjem ohladiti, torej vlji isto v primimo posodo in postavi to v mrzlo vodo, kojo večkrat menjaj. Dobro je, ako si pustiš v to svrho vzidati jarin. Ako je pa vzidanje predrago, torej napravi iz 30 -40 mm debelaga lesa korito, koje postavi na 75 mm debele lesene stebre. Snaženje tal pod koritom ti bode vsled lesenih stebrov veliko olajšano. V jarin ali korito nalji mrzle vode, ako je vreme toplo moraš vodo večkrat menjavati! - 12 Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg Ako razpolagaš z ledom torej deni istega v vodo a ja ne v smetano, kajti maslo bi bilo vsled tega slabše! Ako je treba smetano segreti, postavi isto v gorko ne vročo vodo, ali pa se posluži pušice za temperiranje. Isto napolni, kakor je pač treba smetano segreti ali ohladiti, z gorko ali mrzlo vodo, ali pa z ledom, ter se jo drži v smetani. Ta pušica služi zlasti jako dobro, ako je treba tem¬ peraturo hitro menjati. Ako hočeš meriti toploto sme¬ tane, ne vtikaj nikdar prstov v isto, ampak nabavi si mlekarski toplomer koji plava v mleku in smetani. Vse važnejše temperature so na takih toplomerih posebno zaznamovane. VI. odstavek, Umetenje. Umetenje masla ni tako lahko kakor si marsikdo predstavlja. Pri tem delu treba je največje skrbljivosti, pazljivosti in pridnosti. Ako maslo slabo izpade, povzroči to navadno le en nedostatek, koji se pa kaj lahko prepreči. Naj¬ bolje je torej, da se ravnaš vedno po danih nasvetih in navodilih! ® - --- — Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg je pa umete, le v maslo prav torej tega smetana prehladna, torej se maslo le počasi ter je isto jako trdo. Gostota smetane vpliva na maslo toliko, da čim gostejša je ista, tem hitreje se umete; 12—14°/o smetane iz neposnetega mleka je najbolje. Pri modernih strojih traja umetenje 30—40 minut. Ako pa vzame isto veliko več časa, torej je temu kriva prenizka temperatura ali pa preredka sme¬ tana. Večkrat zakrivi isto tudi bolezen pri kravah, nesnažna mlečna posoda, pinja i. t. d. Ako se maslo umete preje kot v 25-30 minutah torej je kriva temu previsoka temperatura, ali pa prehitro vrtenje pinje, le redkokedaj kriva je temu pregosta smetana, ako se umete prehitro dobiš manje masla, ker ostane v tem slučaju velika množina maslene tolšče v pinjencu. Ohladi torej v vročih dneh sladko smetano 10—12° C, kislo pa 14 16° C. V mrzlih dneh pa zvišaj tempe¬ raturo sladke smetane na 15 c C, kisle pa na 10° C. Za pomniti so zlasti: 1. 2. 3. 4. temperatura; čas umeten ja; gostota smetane; število obratov pinje. Temperatura smetane in čas umetenja sta v tesni zvezi. Ako je namreč smetana pregorka, se tudi maslo prehitro umete, ter je isto vsled mazasto in pomešano z pinjencem. Ako 14 — Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg ali pa zvišaj temperaturo nikdar Kakšno pinjo imaš? v taki ko pri Ta pravila dozdevala dolgotrajna in obširna, ali se ti bodo v začetku v kratkem bodeš znal ceniti vrednost istih, ter jih gotovo ne bodeš opustil. Po tem kakor je vreme toplo ali hladno, prostor kjer umeteš vroč ali mrzel, znižaj smetane. Staro nepripravno? To je škoda, kajti pinji se umete veliko manje masla, mej tem vporabi boljše pinje prihraniš veliko truda, časa in dela in poleg tega pridobiš še veliko več masla. Najpametneje je torej, ako si nabaviš novo pinjo. Dobra pinja mora biti jednostavna in trpežna, pripravna za snažiti, imeti mora dobro zaporo, lahek tek in poleg tega mora biti tudi po ceni. Da si bodeš lažje volil dobro pipjo, navajamo ti tu dve, koji gotovo odgovarjata vsem zahtevam; ti dve sta: holštinska pinja in pinja Viktorija. Holštinska pinja sestoji iz stoječe hrastove kadi, koja se popolnoma odpre, ter se vsled tega lahko snaži. Pokrov izdelan je iz enega samega kosa lesa ter je nepredušno pritrjen na pinjo. Notranja oprema pinje je zelo praktična in priprosta, ter se pri ume- tenju vrti le ročica. — 15 Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg Holštinska pinja. Poleg pinje potrebne so pri umetenju še druge priprave in sicer: sita za maslo, gnetilna deska z valjarjem, lopatica in merice. Ne zadovolji se samo z cedilom od juhe koje vporabljaš v gospodinjstvu, isto ni nikdar brez duha Izborne so tudi naše pinje-Viktorija, koje se kaj lahko snažijo in zračijo. Te pinje so zelo trpežne, zapora pri istih je nepredušna, tek lahek. - 16 — g a Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg ti jako dobro služi. Pinja Viktorija. [□] ter dobi maslo vsled tega neprijeten okus. Sito za maslo koje vporabljaš le pri umetenju ne stane dosti ter Velika nezmisel je nositi maslo negneteno na trg. Veš li katere prednosti ima gnetenje? Gneteno maslo ne izgleda le lepo, ampak je isto popolnoma prosto pinjenca, ter je vsled tega trpežnejše in okus- — 17 — Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg nejše. Gneteno maslo se veliko lažje proda in vsaka pametna gospodinja ve ceniti vrednost istega. Ne smeš se torej strašiti malega truda kojega ti povzroči gnetenje, tudi ne smeš gnesti masla z rokami, kajti, prvič je človeška roka vedno gorka, in drugič - 18 - !a| "čl Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg le redkokedaj popolnoma čista: dve točki koji škodu¬ jeta maslu. Vsled tega predočujeta predstoječi sliki dva pripravna gnetilnika z rebrnatim valjarjem. Krožna gnetilna deska priporoča se zlasti vsem onim, koji umetejo več masla na enkrat. Lopatica služi v to, da se spravi maslo pri gnetenju v pravo lego, kakor tudi za zvaljanje, rezanje in tvorjenje istega. Za tvorjenje seveda le v slučaju, ako nimaš tvoril na razpolago. Tvorila služijo v to, da podelijo maslu lepo obliko. Ako vporabljaš vedno jednaka tvorila, torej bode tvoje masla na trgu kmalu znano in pridobil si bodeš stalne odjemalce. Ako maslo tvoriš, ne pozabi opariti preje tvorila z vročo vodo in potem položi isto nekaj minut v mrzlo vodo, kajti sicer se maslo tvoril prijemlje. Lepo rumeno maslo se navadno bolje plača kakor brezbarvno. Ker je pa navadno v času ko se polaga 'I živini le suha krma maslo bledo, priporoča se isto h Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg barvati, umevno le z dobro rastlinsko barvo, kojo je dobiti pri tvrdkah koje se pečajo z izdelovanjem takih predmetov, prav po uizki ceni. Ista se mora hraniti v hladnem, temnem prostoru, ter se mora z smetano dobro pomešati. Za 1 Itr smetane zadošča ena kapljica barve, za 100 Itr smetane 5—6 gr. koji se odmerijo z merico. Da vse tu navedeno še enkrat praktično preidemo, hočemo si predstavljati, da stojimo vročega polletnega dne v tvoji shrambi za mleko in hočemo' umesti mleko oziroma smetano od treh molž. Tvoja shramba je umevno dobro prezračena, snažna, orodje je v redu, vse se sveti od snage. Izperi pinjo najpreje z vročo, potem z mrzlo vodo. Vtakni lopatico v smetano, ko vzameš isto ven, se odteka smetana v štrenah od nje in lopatico belo pobarva, smetana je torej godna. Meri z toplomerom temperaturo smetane, ako znaša ista 12—15° C torej lahko z umetenjem pričneš. Napolni pinjo do polovice (pinjo Viktorija do tretinje) z smetano in prični obračati. Meti približno 20 minut jednakomerno naprej, ter od časa do časa poglej in ponehaj z umetenjem, dokler se ne pokažejo male, kakor grah debele krogi jice. Ako imaš v rabi trdno stoječo pinjo kakor je holštinska, torej spravi te male krogljice s pomočjo motiča skupaj v večje kose. Ako je pa tvoja pinja — 20 — a Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg krogljice s ' i£?i — 21 — pomočjo lopatice bode šlo vedno Tu in tam prišlo ne smeš strašiti, maslo iz potem operi [ol. obračljiva, brez motiča potem spravi te pomočjo lopatice skupaj. Vzemi potem s pomočjo sita pinje, prelji tudi pinjenec skozi sito in tudi pinjo z mrzlo vodo in prelji tudi isto skozi cedilo, da ja ne gre nič v izgubo. Ako je zelo vroče, torej položi maslo za kratek čas v mrzlo čisto vodo. Pri gnetenju razgneti najpreje maslo z rebrnatega valjarja, ter isto potem s pomočjo zopet skupaj spravi in nato zopet razgneti. Tako delaj naprej, dokler pinjenec nič več ne odteka in se maslo lahko gnete kakor dobro zgne¬ teno testo. Predolgo gnetenje tudi ni dobro, ker je maslo vsled tega mazasto in ne izgleda lepo. Ako je maslo, ko je vzeto iz pinje pre- gorko, torej razgneti isto le na lahko ter pusti to stati 12—14 ur in gneti isto šele potem. Tehtaj maslo ko je gotovo, zavij isto v čist snažen pergamentni papir in hrani potem to kolikor mogoče na hladnem prostoru, dokler ne neseš masla na trg. Umevno pa je, da umetenje ne tako gladko kakor si ravno du čital. bode do nepravilnosti, kojih se pa ker te prihodnjič lahko preprečiš. Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg Pripeti se, da se maslo umete šele po preteku 50—60 minut. V takem slučaju je bila smetana pre¬ hladna ali pa si prepočasi obračal. To spoznaš na tem, ako izgleda smetana med umetenjem penasto. Obračaj torej v prihodnje hitreje in znižaj temperaturo smetane za 1 — 2° C. Velik pogrešek je tudi pinjo preveč na¬ polniti. Pinja v kojo si nalil preveč smetane umete le počasi in slabo. Ne napolni torej holštinske pinje nikdar čez polovico in pinjo Viktorija le do tretinje. Dogodi se tudi, da se umete prehitro ter dobiš vsled tega manje masla. V tem slučaju si obračal prehitro ali pa je bila smetana pretopla. Ohladi prihodnjič smetano bolje in obračaj počasneje. Dobro bi tudi bilo, ako se privadiš, da vsaki dan posebaj vpišeš koliko in kako si umetel. Ako primirjaš potem te različne zaznamke povzel bodeš iz istih marsikak dober svet, ako bodeš našel pri umetenju kake pogreške. Zaznamuj si torej pri vsakem umetenju: 1. Koliko stopinj toplote je v shrambi za mleko; 2. Kako topla je bila smetana; 3. V kolikem času je bilo maslo gotovo. Ako se bodeš ravnal po nasvetih te knji¬ žice, torej bode tvoja denarnica kmalu lahko povedala, kakšen dobiček donaša urejena shramba za mleko in kako praktičen in dober prijatelj je Alfa posnemalnik. Delniška družba Alfa Separator, Dunaj, Praga, Lemberg Univerzitetna knjižnica Maribor