Rastlinski izvlečki ekstrakcije s superkritičnimi tekočinami in njihova uporaba - Kramberger, Katja (Farmacevtski vestnik, 2019)
Metoda ekstrakcije s superkritičnimi tekočinami velja za relativno novo metodo pridobivanja rastlinskih izvlečkov. Je bolj učinkovita in selektivna ter okolju prijaznejša alternativa običajnim postopkom ekstrakcije. V članku navajamo postopek pridobivanja izvlečkov s superkritičnim CO2 in prednosti njihove uporabe na področju farmacije, prehrane in kozmetike, podkrepljene s praktičnimi primeri.
Keywords: bioaktivne spojine; Ekstrakcija (kemija); ekstrakcija s superkritičnim CO2; izolacija spojin; rastlinski izvlečki