Zanesljivost med ocenjevalci za slovenski prevod ocenjevalnega instrumenta za oceno pripravljenosti na pisanje in pripravljenost na pisanje v skupini otrok s cerebralno paralizo - Fefer, Neža (Rehabilitacija (Ljubljana), 2023)
Izhodišča: Ocenjevalni instrument za oceno pripravljenosti na pisanje (angl. Writing Readiness Inventory Tool in Context, WRITIC) je standardiziran, veljaven in zanesljiv ocenjevalni instrument za oceno pripravljenosti na pisanje, namenjen predšolskim otrokom v tipičnem razvoju, ki smo ga prevedli v slovenski jezik. Želeli smo preveriti zanesljivost med ocenjevalci (angl. inter-rater reliability, IRR) za slovenski prevod testa in ovrednotiti pripravljenost na pisanje v skupini otrok s cerebralno paralizo (CP). Metode: Za ugotavljanje IRR so tri delovne terapevtke z licenco za uporabo WRITIC slepo ocenile 30 videoposnetkov otrok z različnimi diagnozami. IRR smo ocenili z intraklasnim korelacijskim koeficientom (ICC). Za analizo razlik v povprečnih ocenah med ocenjevalci smo uporabili analizo enosmerno variance za ponovljene meritve. Pripravljenost na pisanje smo nato ocenili pri skupini 30 otrok s CP s povprečno starostjo 8 let, ki so bili razvrščeni v vse različne stopnje GMFCS (število otrok po stopnjah od I. do V.: 16/5/3/5/1). Za te podatke smo izračunali opisno statistiko. Rezultati: IRR je bila popolna pri podlestvicah »Otrok« in »Okolje« (ICC=1,00), medtem ko je bila pri podlestvici »Izvedba nalog« nekoliko nižja, a še ustrezna (ICC=0,85). IRR pri podlestvici »Intenzivnost izvedbe« je bila rahlo pod mejo ustreznosti (ICC=0,79). Analiza povprečnih dosežkov na podlestvicah »Izvedba nalog« in »Intenzivnost izvedbe« je pokazala, da dosežki otrok upadajo z višjimi stopnjami GMFCS. Pri večini otrok s CP pripravljenost na pisanje ni bila zadostna. Zaključek: IRR je dovolj visoka, da lahko potrdimo zanesljivost slovenskega prevoda WRITIC. Visoka skladnost med ocenjevalci je pomembna, da za terapevte, starše in učitelje o pripravljenosti na pisanje predšolskih otrok zagotovimo ustrezne in zanesljive informacije. Večina otrok s CP še dolgo po vstopu v šolski program nima zadostnih spretnosti na področju pisanja.
Keywords: Cerebral palsy; cerebralna paraliza; Child; inter-rater reliability; otrok; pripravljenost na pisanje; rehabilitation; WRITIC; Writing Readiness Inventory Tool in Context; zanesljivost med ocenjevalci