List 33. Kako teleta pitati ali debeliti. Spisal prof. dr. Haubner. Ravno tiste vodila, ktere veljajo pri pitanji vsake druge živine, veljajo tudi za teleta. Dovelj tečne klaje zraven pa lahko prebavljive naj se jim daje: to je pervo; — drugo pa je, naj se v hlevu tako ravnajo, da ne zgubljajo moči. Se ve, da se mora sicer tudi še za njih zdravje skerbeti. Kar pervič tedaj zadeva živež (hrano) telet, je sladko mleko jim najbolja in najtečniša hrana, izperva izpod lastne matere, pozneje tudi od družin krav. Povsod ko-dar pitajo teleta na posebno izverstno vižo, jih pitajo s sladkim mlekom. Naj naravniše in najpripravniše je, ako tele samo sesa; izperva ima mleka zadosti izpod svoje matere, pozneje mu ga je pa treba še od druge. Ako pa tele ne sesa in se mu drugega mleka izpod krave piti daje, je treba paziti na gori rečene vodila. Tu in tam ubijajo zju-trej in zvečer sirovo jajce v mleko ali ga teletu naravnost v gobcu zmečkajo. To pitanje je predrago in se za-tega voljo zlo opusa. Ker se mleko, sirovo maslo in sir lahko prodajajo , so jeli gospodarji mleko spod krave za pitanje telet namesto-m%ti z mnogotero drugo hrano. Nikdar pa ni telečje meso tako dobro in okusno kakor po mleku. In če se že druga klaja namestuje, naj sesaj nikoli pred kakor v 3. ali 4. tednu ne zgodi, še bolje je pa v 5. ali 6. tednu.— Namesto čistega mleka jim dajejo posnetega in pinjenega, in pa jim kuhajo laneno seme, laneno moko, ječmenovo moko, turšično moko, štirko itd. in dajejo vmes. Z velikim pridom jim dajejo nekteri gospodarji kakega dobrega olja (lane-nega ali laškega) ali kake masti, vsaki dan po več lotov. Olje ali mast namestujete maslo (puter) v posnetem ali pi-njenem mleku. Terde klaje kakor sena, slame, zobanja jim pravi gospodar nikoli ne daje, ker za telečji želodec je ta klaja težko prebavljiva in tudi premalo redi; da teleta ne morejo po nji segati, jim privežejo torbo okoli gobca. Hrana se daje teletom vsaki dan v določenih urah, večidel trikrat, pa tudi štirikrat na dan; koliko pa vsak-krat, to se ravna po velikosti teleta in kakor rado je in dobro prebavija. Ce več mleka mlado popije na dan, toliko hitreje se spita in toliko bolje se splačajo stroški; navadna mera na dan je izperva 3 do 5 bokalov in tako naprej do 8 in še več. Hlev mora biti gorak (pa ne soparen), ne presvitel, in dobro nastlan; prostora naj ima tele toliko, da se prosto giblje, pa se vendar preveč ne shodi, ker mu to moč jemlje. Na Holandskem imajo teleta v takih zagrajah, da imajo le prostor stati in ležati; zadej je zagraja z latami tako narejena, da blato in scavnica skozi morete. Naj kraji čas, da se tele spita, je 7 do 8 tednov, navadni čas pa 12 do 15 tednov, redkokterikrat 20 tednov. Tele zraste 140 do 180, pozneje 200 do 300 in nazadnje celo 350 do 400 funtov težko. Tako teleta pitati pa se splača le tam, kjer ljudje ceno pitanega teleta spoznajo in ga po ti ceni tudi plačajo. Kjer ni tako, bo gospodar tudi naj bolje storil, ako bo tele k mali prodal in ga ne deržal čez 3 ali 4 tedne.