Numerical optimization of the method of cooling of a massive casting of ductile cast-iron - Kavička, František (Materiali in tehnologije, 2009)
Uporaba originalnega programa ANSYS omogoča simulacijo tvorbe temperaturnega polja v masivnem litoželeznem ulitku pri različnih metodah hlajenja z jeklenimi hladilnimi telesi. Z numeričnim modelom se lahko optimira več metod hlajenja, dodatno pa je mogoč izračun pomembnih rezultatov za modeliranje strukturne in kemijske heterogenosti, kar tudi prispeva k vplivu na lito mikrostrukturo. Dobljeni rezultati obeh modelov omogočajo pomembne ugotovitve o odnosih med strukturno in kemijsko heterogenostjo ter lokalnim časom strjevanja v poljubni točki ulitka in napoved lokalne gostote krogličastega grafita v odvisnosti od lokalnega časa strjevanja. Izračunano temperaturno polje dvotonskega ulitka duktilne železove litine z izmerami (500x500x1000) mm je bilo v skladu z eksperimentalnimi rezultati pri različnih metodah hlajenja. Na podlagi teh ugotovitev je bilo izdelano orodje za optimizacijo mikrostrukture z enakomerno porazdelitvijo krogličastega grafita, s čimer se zmanjša pojav degeneriranih oblik grafita in se ustvarijo pogoji za dosego dobrih mehanskih lastnosti ulitkov duktilne železove litine.
Keywords: litine; hlajenje; strjevanje; ohlajanje; numerične metode; optimiranje