Vednost in politika družbenega nadzorstva - Završnik, Aleš (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2019)
Razumevanje družbenega nadzorstva je tesno povezano z razumevanjem kriminologije kot znanstvene vede. Prispevek predstavi različne znanstvene vednosti, ki so vstopale v razumevanje in prakso družbenega nadzorstva na območju bivše Jugoslavije, pri čemer poudari psihološke teorije, tj. na človekovo duševnost usmerjene teorije, ki naj pomagajo agentom družbenega nadzorstva razumeti in preprečevati odklonska ravnanja. Z analizo prispevkov, objavljenih v Reviji za kriminalistiko in kriminologijo, prikaže različne vidike družbenega nadzorstva in opozarja na različna razumevanja tega, kaj to je (in kakšno naj bi bilo) in povezanost osmišljanja družbenega nadzorstva s "politiko trenutka". V drugem delu odgovarja na vprašanje, kakšne nadzorstvene študije so razvili pisci v sedmih desetletjih. V tretjem delu prispevek obravnava nadzorstveno politiko, ko se je ta začela oblikovati iz konkretnih pobud piscev, da bi v državi "strnili vrste" v prizadevanjih preprečevati kriminaliteto ali vsaj omiliti njene posledice na razumen in znanstveno podprt način, prizadevanja, ki se nadaljujejo skozi desetletja vse do danes.
Keywords: care; crime; crime policy; družbeno nadzorstvo; evolution; history; knowledge; kriminalitetna politika; moč; nadzorstvene študije; power; razvoj; skrb; social control; surveillance; vednost; zgodovina