Novela ZPP-E in postopek pred Vrhovnim sodiščem RS - Betetto, Nina (Pravni letopis, 2020)
Z novelo ZPP-E je pomembnost spornega pravnega vprašanja, razen nekaj izjem, postala edino merilo dovoljenosti revizije. Javna funkcija Vrhovnega sodišča se zagotavlja z omejenim in objektivno zasnovanim dostopom do njega, čemur je treba prilagoditi oblikovanje predloga za dopustitev revizije. V prispevku je prikazana sodna praksa v zvezi z zahtevo ZPP po obveznih sestavinah, ki jim mora imeti popoln predlog za dopustitev revizije. Pravni standard "pomembnega pravnega vprašanja" sodišče zapolnjuje v soodvisnosti od konkretnih okoliščin. Temeljno merilo je, da mora pomen zadeve segati prek konkretne zadeve. V nadaljevanju je obravnavan institut pritožbe zoper razveljavitveni sklep sodišča druge stopnje, katerega cilj je povečati število zadev, v katerih bo višje sodišče meritorno odločilo sámo. Prispevek se osredotoča na sodno prakso po uveljavitvi noveli ZPP-E, ki zapolnjuje pomensko odprtost standarda (ne)odpravljivosti kršitve na drugi stopnji tako glede procesnih kršitev kot glede kršitev v zvezi z dokaznim postopkom in ugotovljenim dejanskim stanjem.
Keywords: pravdni postopek; Slovenija; vrhovna sodišča; zakonodaja