Telesna nedejavnost, vsakodnevno dolgotrajno sedenje in nezdravo prehranjevanje - "kuge" 21. stoletja - Pinter, Stanislav (Šport (Ljubljana), 2016)
Telesna nedejavnost, vsakodnevno dolgotrajno sedenje in nezdravo prehranjevanje so že dolgo spoznani dejavniki tveganja prekomerne telesne teže in klinične debelosti (v nadaljevanju: debelost in debeli), kot tudi nastanka številnih kroničnih nenalezljivih bolezni. Kako se bo sodobni človek znašel v spremenjenem okolju, je odvisno od številnih dejavnikov, predvsem od stopnje zavedanja številnih izzivov, v katerih vidi potrebo po prilagoditvi, verodostojne informiranosti, do možnosti, ki jih pri tem ima, in na koncu odločitev, ki jih bo sprejel. Namen članka je bralca natančneje informirati o določenih preživetih dogmah ter ga spodbuditi k sprejemanju zdravju koristnih odločitev.
Keywords: dolgotrajno sedenje; nezdravo prehranjevanje; physical inactivity; prolonged sedentary lifestyle; sport; šport; telesna nedejavnost; unhealthy nutrition; zdravo življenje