Entropijska analiza sotočnih prenosnikov toplote - Galović, Antun (Strojniški vestnik, 2003)
V prispevku obravnavamo povečanje entropije v ločilnih sotočnih prenosnikih toplote. Med delovanjem menjalnika se pojavljata dva vira entropije, vsled padca tlaka zaradi trenja in zaradi prenosa toplote. Obravnavajmo samo prenos toplote. Analiza je opravljena z matematičnim modelom, ki uporablja ista brezrazsežna števila, kakor jih je pred leti uvedel Bošnjaković pri energijski analizi prenosnikov toplote. Ovrednoten je vpliv posameznih brezrazsežnih spremenljivk (delovni pogoji sotočnega prenosnika toplote) na povečanje entropije. Izsledki so prikazani brezrazsežno v diagramih, kar jim daje bolj splošen pomen. Posebej so opisane delovne razmere sotočnega rekuperatorja, ki so povsem enake tudi pri protitočnih in križnih menjalnikih.
Keywords: prenosniki toplote; povečevanje entropije; učinkovitost; efficiency; rešitve analitične; toplotni menjalniki; sotok; entropija