Učinek treninga prostih metov z zmanjšanim obročem pri mladih košarkarjih - Trafela, Anže (Šport (Ljubljana), 2017)
Čeprav gre za pomemben dejavnik igralne učinkovitosti v košarki, se treningu prostih metov praviloma namenja malo pozornosti. Zato ne preseneča, da se celo na najvišji tekmovalni ravni pojavljajo košarkarji z razmeroma skromno tehniko in slabo učinkovitostjo izvajanja prostih metov. V pričujoči raziskavi smo se odločili analizirati učinkovitost treninga meta na koš (obroč) z zmanjšanim premerom na vzorcu enajstih mladih košarkarjev. V nasprotju z ugotovitvami nekaterih drugih avtorjev, se trening s specialnim obročem z zmanjšanim premerom v našem primeru ni pokazal kot učinkovit. V času desetih tednov, ko smo izvajali specialen program treninga prostih metov, se uspešnost izvajanja prostih metov ni povečala, prav tako se zaradi uporabe zmanjšanega obroča ni povečal vpadni kot žoge v koš. Kot kaže zmanjšanje obroča za nekatere košarkarje predstavljalo celo moteč dejavnik, na katerega se težko prilagodijo. Po našem mnenju je uporaba zmanjšanega obroča smiselna le pri tistih košarkarjih, ki imajo izrazito nizko parabolo meta in so posledično zaradi tega manj uspešni izvajalci prostih metov.
Keywords: angle of incidence; basketball; košarka; met; performance; sport; šport; throw; trening; uspešnost; vpadni kot