Vpliv novejših gospodarskih con na videz krajine v Ljubljanski urbani regiji - Pečenko, Živa (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2020)
V prispevku je predstavljeno raziskovalno delo o vplivu novejših gospodarskih con na videz krajine na območju Ljubljanske urbane regije, ki je nastalo v okviru magistrskega dela1 študija krajinske arhitekture na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V članku so predstavljeni prostorska problematika novejših gospodarskih con, postopek dela pri določanju vplivov con na videz krajine in glavne ugotovitve raziskave. Za obravnavo območja Ljubljanske urbane regije smo se odločili, ker je bil razvoj novejših gospodarskih con v preteklosti tukaj najintenzivnejši v Sloveniji. S pojmom novejše gospodarske cone označujemo tista gospodarska območja, ki so nastala po nastanku samostojne Slovenije, torej po letu 1991. Namen raziskovalnega dela je bil določiti obseg in značilnosti vpliva novejših gospodarskih con na videz krajine, ugotoviti mnenje javnosti o tovrstni problematiki ter dati predloge in usmeritve za zmanjšanje negativnega vpliva pri obstoječih in načrtovanih gospodarskih območjih.
Keywords: gospodarske cone; Ljubljanska urbana regija; videz krajin