Methodological problems of historical and educational research on associations - Michalski, Grzegorz (Šolsko polje, 2012)
Koncept združevanja je bil prisoten v spisih socialnih pedagogov vse od časov Helene Radlinske. Šele Aleksander Kaminski pa je tej kategoriji pridal teoretski pomen. Meni namreč, da je združenje organizirana skupina, ki si prizadeva za doseganje skupnih ciljev, ki ima svojo organizacijsko strukturo in člane, ki se držijo trdnih in mednarodno sankcioniranih pravil obnašanja in ravnanja. Pri iskanju zgodovinskih in izobraževalnih podatkov o združenjih ne moremo prezreti ideološkega in političnega značaja problemov. Pri razpravljanju o vprašanju evalvacije pri iskanju virov v zgodovinskih in vzgojnoizobraževalnih raziskovanjih združenj ne moremo opustiti potrebne kritičnosti do zbranih podatkov. Ne da bi ta vprašanja še naprej razvijali, pa moramo omeniti težave, ki jim je raziskovalec lahko izpostavljen, ko razvršča zbrano gradivo kot dragoceno za nadaljnjo uporabo.
Keywords: methodology; vzgoja in izobraževanje; metodologija; association; združenja; research; criticism; društva; data; pedagoško raziskovanje; kritičnost; podatki