Ljudska pesem iz Prekmurja kot dejavnik ohranjanja slovenščine v Torontu - Kralj, Tadej (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2020)
Članek obravnava vlogo ljudske pesmi iz Prekmurja kot enega od dejavnikov ohranjanja slovenščine v slovenski skupnosti v Torontu v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Raba slovenščine kot dediščinskega jezika se je izkazovala tako na sporazumevalni kot tudi na simbolni ravni. Analiza izbranih ljudskih pesmi iz zapuščine dr. Franceta Cigana temelji na medbesedilni primerjavi variant ljudskih pesmi iz Prekmurja in prikazuje razlike med njimi. Pri poustvarjanju so nezavedno vključevali medbesedilne odnosnice in ohranjali prekmurske narečne prvine na glasoslovni, leksikalni in tudi oblikoslovni ravni jezika.
Keywords: dediščinski jezik; folk song; heritage language; ljudska pesem; Prekmurje; Slovene community; Slovene language; slovenska skupnost; slovenski jezik; Toronto