Valilnica piščancev v Zadobrovi Na poučni ekskurziji po naši okolici smo obiskali valilnico piš-čancev v Zadobrovi, ki je obrat Perutnine Zalog. Tu se zvali letno 13 milijonov piščancev. V predvalilnikih so jajca 18 dni pod določeno temperaturo in vlago. Zadnje tri dni so v izvalilnikih. Po izvalitvi piščance takoj cepijo proti raznim boleznim. Valijo več vrst piščancev: brojlerje, konzumne in piščance — starše za brojlerje. Brojlerje pošiljajo v kartonskih škatlah na razne farme, te pa kmetom — kooperantom, ki jih v 52 dneh zredijo za zakol. Kupimo jih lahko v trgovinah. Pri plemen-skih piščancih pa morajo določiti spol. To delo opravljajo po naši domovini trije Japonci, ki so stalno nastanjeni v Zagrebu. Pri delu so zelo vzdržljivi, saj ko pri-dejo, delajo neptretrgoma skoraj dva- dni in noči. Ob močni svet-lobi vsakdo od njih določi spol 1.200 piščancev na uro. Puhaste piščančke, ki so ne-prestano čivkali, smo smeli je-mati tudi v roke. Večina od nas bi najraje odnesla domov vsaj po eno rumeno kepico, ki stane 32 din. Ko smo si vse ogledali, smo se prijaznemu tovarišu zahvaliii za pogovor in čas, ki nam ga je po-svetil. V šolo smo se vrnili s spoz-nanjem, da spet nekaj več vemo o naši okolici. KARMEN MAVRIČ. novinarski krožek nižje stopnje na OŠ Edvarda Kardelja