Nova koncepcija ekonomske odvisnosti kot možni dejavnik osebne veljavnosti delovnega prava - Tičar, Luka (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2011)
Avtor v razpravi želi najprej jasno opredeliti pojem ekonomske odvisnosti, kot se ga razume v novejši delovnopravni doktrini in MOD. Zato ta pojem ustrezno umesti v teoretično koncepcijo delovnega razmerja oz. ga od tega ustrezno razmeji. V nadaljevanju razprave pa se ukvarja s številnimi pravnoteoretičnimi vprašanji o vlogi, ki naj jo nacionalne zakonodaje namenijo ekonomski odvisnosti. Pri tem poudari predvsem možnosti, da bi ekonomsko odvisnost šteli za samostojni opredelilni element delovnega razmerja ali da bi ji priznali le vlogo dejavnika za zagotovitev delovnopravnega varstva. Po podrobni analizi možnih rešitev in njihovih učinkov avtor oceni, da je drugi način vsaj za slovenski sistem delovnega prava primernejši.
Keywords: delovno pravo; employment relationship; delovna razmerja; personal subordination; zaposlitev; economic dependence; self-employment; službe; elements of employment relationship; ekonomska neodvisnost; factor of ensuring labour law protection; osebna podrejenost; ekonomska odvisnost; samozaposlenost; opredelilni element delovnega razmerja; dejavnik zagotavljanja delovnopravnega varstva