Images of Muslims on lemonde.fr during the period of terrorist attacks in Europe in 2015-2016 - Ševčenko, Polina (Družboslovne razprave, 2019)
Namen te študije je analiza podob muslimanov v člankih, ki so bili od leta 2015 do leta 2016 objavljeni v lemonde.fr. V tem času se je Francija soočala s terorističnimi napadi, na katere se je takratna vlada soočala s sprejemom različnih odločitev in zapletenim čustvenim odzivom prebivalstva. Študija vključuje šeststo sedemnajst člankov s spletne strani lemonde.fr z analizo vsebine šestnajstih ključnih besed. Kvantitativna in kvalitativna analiza vsebine omogoča določitev treh glavnih tematskih kategorij člankov: muslimani kot potencialni teroristi, nezdružljivost islamskih verskih simbolov z evropskimi vrednotami in islam kot ovira sekularizmu v šoli. Muslimani so bili predstavljeni kot žrtve diskriminacije ali kot zločinci. Te podobe so negativno vplivale na dojemanje te verske manjšine v Franciji in bi lahko pripeljale do zapletov v medkulturni komunikaciji.
Keywords: Analiza vsebine; Content analysis (Communication); Islam; Mass media; Množični mediji; Muslimani; Muslims