Appraisal of potential digital archival content - Rajh, Arian (Moderna arhivistika, 2023)
Vrednotenje je niz ključnih procesov in veščin pri upravljanju z zapisi in v arhivski praksi. Gre za kompleksen postopek; zato del arhivske stroke meni, da ne sodi v ospredje arhivistovega dela. Po drugi strani pa nekateri arhivisti označujejo vrednotenje kot ključen arhivski proces. Ta članek obravnava vrednost digitalnega arhivskega gradiva. Avtor na začetku razmišlja o vrednosti in vrednotenju ter poda pregled relevantne literature. Nato preuči različne digitalne arhivske vsebine in njihovo vrednost v arhivih in repozitorijih različnih vrst. V nadaljevanju avtor omeji katalog vrednot, ki usmerjajo procese vrednotenja, ter izvede analizo pojma vrednosti digitalnih vsebin. Na koncu pa članek podaja osnovna navodila za uporabo doslednih meril vrednotenja potencialnih digitalnih arhivskih vsebin.
Keywords: appraisal; digital archival content; digitalna arhivska vsebina; recordness; semiologija arhivov; semiotics of archives; value; vrednost; vrednotenje; zapisljivost