Anestezija za laparoskopske operacije pri gastroezofagealni refluksni bolezni - retrospektivna analiza - Potočnik, Iztok (Endoskopska revija, 2006)
Izhodišča. Laparoskopija se je sprva začela razvijati kot diagnostična instrumentalna preiskava trebušne votline. Omogočala je predvsem pregled in usmerjene biopsije na bolniku prijazen način. Kasneje je prerastla v minimalnoinvazivno kirurško tehniko, ki omogoča vedno širšo paleto kirurških posegov. V prispevku prikazujemo anesteziološke in kirurške medoperativne in pooperativne zaplete pri naših bolnikih, stopnjo preklopov laparoskopskih posegov v klasične, trajanje hospitalizacije bolnikov ter posebnosti anestezije zaradi pnevmoperitoneja pri laparoskopsko operiranih bolnikih. Bolniki in metode. Retrospektivno smo obdelali podatke bolnikov, operiranih z laparoskopsko tehniko na KO za torakalno kirurgijo KC Ljubljana v dveletnem obdobju (od začetka leta 2003, do konca leta 2004). Bolniki so bili anestezirani s standardno anestezijsko tehniko, ki se uporablja za tovrstne posege. Za indukcijo smo uporabili kombinacijo propofola, fentanila in vekuronija. Anestezijo smo vzdrževali s kombinacijo sevoflurana, fentanila in vekuronija. Po operaciji so bili bolniki premeščeni v Enoto intenzivne nege. Večini bolnikov smo blažili pooperacijsko bolečino s piritramidom vensko s črpalko PCIA (patient controlled intravenous analgesia), manjši delež bolnikov je prejel pooperacijsko infuzijo diklofenaka z orfenadrinom ali pa epiduralni kateter s črpalko PCEA (patient controlled epidural analgesia). Podatke smo obdelali s pomočjo programa SPSS for Windows in MS Excel. Rezultati. Laparoskopsko je bilo v obdobju od začetka leta 2003 do konca leta 2004 na KO za torakalno kirurgijo KC Ljubljana operiranih 48 bolnikov, največkrat zaradi gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB), ko je bila opravljena antirefluksna operacija. Operiranih je bilo enako število moških in žensk. Bolniki so bili povprečne somatske konstitucije. Največ bolnikov je bilo umeščenih v razred ASA 2. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
Keywords: Anestezija; Gastroesophageal Reflux; Gastroezofagealni refluks; Surgery; Premedication; Laparoskopija; Laparoscopy; Pnevmoperitonej umetni; Predoperacijsko zdravljenje; Anesthesia; Bolečina pooperativna; Pneumoperitoneum, Artificial; laparoskopska kirurgija; Pain, Postoperative; Drug Therapy; anastezija; astroezofagealni refluks