Becoming neolithic - Devriendt, Izabel (Documenta Praehistorica, 2008)
Mezolitsko-neolitska tranzicija je običajno definirana s pomočjo spremenjenih subsistenčnih strategij. Predstavljeni so novi razmisleki o razvoju živinorejskega gospodarstva in kultiviranju žitaric pri lovcih in nabiralcih. V članku ugotavljamo, ali so spremembe v pleogospodarskih strategijah povzročile spremembe tudi v drugih segmentih življenja. Predstavljamo spremembe in inovacije v produkciji (in ornamentiki) kamenih izdelkov v obdobju Swifterbant (5000-3400 BC). Te so vezane na spremembe v odbitkovnih tehnikah in opustitvi mikrovbadalne tehnike ter vpeljavi žrmelj, glajenih sekir in okrasa iz jantarja. Pomen novih predmetov vidimo v spreminjanju identitete kulture Swifterbant.
Keywords: archaeology; arheologija; mezolitik; neolitik; kmetijstvo; agriculture; animal husbandry; živinoreja; poljedelstvo; orodja; okrasni predmeti