List 82. Gospodarske skušnje. {Gnjilo vodo za pitje pripravno narediti'). Fživanje gnjile vode zamore zdravju ljudi in živine sila škodovati. Da postane voda zopet neškodljiva in dobra za piti, ni druziga treba, kakor jo skozi lego ogljeniga praha in čistiga peska precediti. — Tudi je že zadosti, gnjilo vodo le z ogljenim pra-hani zmešati in prav dobro nekoliko minut potresti, in neprijetni duh bo v enim trenutku zginil. Lahko se potem voda od ogljeniga praha odloči, tudi če je veliko gnjile vode za popraviti bilo. (Jabelčnik, hruškovnico in vinski mošt dolgo časa sladke ohraniti. Napolni se mošt le v dolgo-vratne steklenice, ter vlije se en perst visoko laš-kiga olja na verh, da kislic zvunajniga zraka ne zamore noter vsiliti. Tako ostane mošt za domačo porabo dolgo časa sladek in vžiten. (Jabelka do prihodnje spomladi dobre ohraniti). Navada je sploh, jabelka, ktere se mesca oktobra natergajo ali natresejo, na izbi ali kje drugod po tleh ali odrih nasuti in pravijo, da se tako jabelka, ker se nekoliko suše, nekoliko dalj ohranijo. Xo je pa zmota. Ker so se jabelka tako dolgo na jablanah pustile, dokler ni zmerzovalo, naj se v zaperte sode spravijo in kolikor mogoče na suho in merzlo denejo. Ako več tednov na tleh na izbi leže, zvenejo in zgube duh in okus brez da bi se zavolj tega dalje ohranile. Nar bolji je, da se do prihodnje spomladi ohranijo, če se v suho sipo po-lože, ko se natergajo. Taka sipa pa naj se poleti v vročini na soncu posuši in pozneje mesca oktobra se denejo jabelka v sode v tako sipo tako, da so povsod zasute. Sipa varje jabelka zraka, kar je bistvena potreba, da se dolgo ohranijo, pa tudi ne pusti, da bi hlapele; tako ohranijo duh in okus in pot pa suha sipa naglo poserka tako, da so jabelka vedno suhe. Take jabelka so mesca maja ali junija tako dobre, kakor da bi se bile šelena-tergale, celo repki se niso posušili.