Integriteta površin pri laserskem pretaljevanju siluminov - Grum, Janez (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V prispevku so obravnavane mikrostrukture zlitin aluminija s silicijem po litju in vpliv laserskega utrjevanja s pretaljevanjem na spremembo mikrostrukture in trdote v modificirani površinski plasti. Naloga je bila usmerjena v spremljanje sprememb v tanki pretaljeni površinski plasti materiala obdelovanca glede na izbrane pogoje pretaljevanja. Po analizi materiala obdelovancev smo izvedli lasersko toplotno obdelavo z različnimi vnosi energije na njihovo površino. Parametre toplotne obdelave smo spremljali z različnimi močmi laserskega snopa, defokusnimi razdaljami leče in z različinimi hitrostmi pomika obdelovanca. Z izbanimi obdelovalnimi raazmerami smo na površini materiala zagotovili željeni vnos energije na površino obdelovanca, in sicer od 165 do 477 J/mmna2. Celostna analiza je omogočila dober vpogled v razmere pri laserski obdelavi aluminijevih zlitin in uspešno napovedovanje mikrostrukturnih sprememb v pretaljeni površinski plasti v različnih razmerah pretaljevanja.
Keywords: lasersko pretaljevanje; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; silicij; mikrostruktura; mikrotrdota