Kvantni algoritmi - Pompe, Miha (Matrika, 2022)
Cilj članka je proučiti delovanje kvantnih računalnikov in algoritmov ter se poglobiti v dva računska modela: model kvantnih vrat in adiabatni kvantni računalnik. Z uporabo obeh modelov sta rešena dva problema: Deutschev problem in optimizacijo portfelja. Pri obeh primerih je izpeljana teoretična osnova, ki omogoča rešiti problem, ter kako le-to praktično implementiramo v kvantnem računalniku. Na kratko je navedeno tudi, kako so kvantni računalniki narejeni.
Keywords: adiabatic quantum computer; adiabatni kvantni računalnik; kvantna mehanika; kvantna vrata; kvantni računalniki; quantum computers; quantum gate array; quantum mechanics