Land fragmentation: - Gugushvili, Temur (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2025)
Kmetijstvo je doživelo velike preobrazbe, zaznamovane s spreminjajočim se razmerjem med delovanjem akterjev in struktur. Prispevek analizira dejavnike, ki vplivajo na dinamiko majhnih družinskih kmetij na podeželju Gruzije v širšem kontekstu postsocialističnega prehoda. Obravnava dediščino centralno planskega gospodarstva in vzpon tržnih odnosov ter se osredotoča na njihove učinke na lastništvo zemljišč, dostop do virov in strategije gospodinjstev. Študija uporablja kombiniran raziskovalni pristop, pri katerem povezuje poglobljene intervjuje z majhnimi družinskimi kmeti in prostorsko analizo katastrskih podatkov. Ta okvir omogoča poglobljeno razumevanje kmetovanja v razmerah razdrobljenih zemljišč. Ugotovitve poudarjajo, kako državne politike, zlasti tiste, ki prispevajo k razdrobljenemu lastništvu zemljišč, oblikujejo kmetijske strukture in modele kmetovanja. Strategije kmetov so dodatno omejene z institucionalnimi in političnimi okviri, ki urejajo dostop do zemljišč. Z umestitvijo teh procesov v podeželski prostor Gruzije članek prispeva k širšemu razumevanju razvoja podeželja in agrarnih sprememb v tranzicijskih državah.
Keywords: agricultural dynamics; družinske kmetije; family farms; Georgia; Gruzija; kmetijska dinamika; land ownership; lastništvo zemljišč; podeželje; rural area