Zakaj potrebujemo trajno rešitev za nabavo zdravil mimo postopkov po Zakonu o javnem naročanju (ZJN-3) - Rakovec, Romana (Pravnik, 2024)
Do 30. avgusta 2024 so bile v javni obravnavi spremembe in dopolnitve Zakona o lekarniški dejavnosti (ZLD). Stroka, tj. Lekarniška zbornica Slovenije (LZS) in večina tistih, ki se ukvarjajo z oskrbo prebivalstva z zdravili, pozdravlja večino napovedanih sprememb, ki so rezultat večletnih prizadevanj za zagotavljanje nemotene preskrbe s kakovostnimi zdravili, zmanjšanje težav pri organiziranju neprekinjene preskrbe z zdravili ter dostopnost zdravil in lekarniških storitev za uporabnike. V luči splošnega pomanjkanja zdravil in majhnosti slovenskega trga je treba pri tem opozoriti zlasti na pomen predlaganega 14.a člena novele ZLD, ki bi trajno ukinila zavezo javnih lekarniških zavodov, da zdravila (in tudi drugo nadaljnji prodaji namenjeno blago) ne nabavljajo več po v skladu z ZJN-3. Predlog sprememb ZLD s strani Ministrstva za zdravje je vsekakor potrditev, da je treba ustrezno urediti nabavo zdravil v javnih lekarniških zavodih. Sledil je osnovnemu namenu izvajanja lekarniške dejavnosti, tj. pacientom zagotoviti kakovostna zdravila in to, da prejme posamezni pacient pravo zdravilo pravočasno.
Keywords: javno naročanje; lekarna; lekarniška dejavnost; medicines; ministrstvo za zdravje; Ministry of Health; nabava zdravil; pharmacy; pharmacy activity; public procurement; Zakon o javnem naročanju; zdravila