Der gymnasiale Lektürekanon in Slowenien in der Zeit der Habsburger Monarchie - Samide, Irena (Primerjalna književnost, 2014)
Članek na podlagi empirične historično-deskriptivne raziskave analizira postopno kanonizacijo avstrijskega dramatika Franza Grillparzerja v gimnazijah na Slovenskem v času Habsburške monarhije, opozarja na razlike pri gledališki in šolski recepciji, umešča Grilparzerja v širši kontekst gimnazijskega literarnega kanona in ugotavlja vzroke za njegovo dekanonizacijo.
Keywords: Grillparzer, Franz, 1791-1872; avstrijska književnost; avstrijska dramatika; recepcija v Sloveniji; literarni kanon; slovensko gledališče; gimnazijski pouk; domovinska vzgoja