Odzivanje staršev na želje otrok po izdelkih iz oglasov - Gradišek, Polona (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
V raziskavi smo preučevali, kako otroci izražajo želje po izdelkih iz oglasov ter kako se nanje odzivajo starši. 133 staršev otrok, starih od 3 do 9 let, je izpolnilo Vprašalnik o odzivih otrok in staršev na oglaševanje, Prilagojen vprašalnik starševskega nadzora otrokovega gledanja televizije in Lestvico funkcioniranja družine. Rezultati so pokazali, da otroci iz vzorca svojim staršem najpogosteje izrazijo svoje želje po izdelkih iz oglasov tako, da jim povedo, da si izdelek želijo ali večkrat omenjajo, da bi ga radi imeli, najredkeje pa skačejo od želje in sitnarijo z namenom dobiti določen izdelek. Starši se različno odzivajo na izražene želje otrok: najpogosteje otroku razložijo, da ne more vsega dobiti in premislijo, ali izdelek otrok res potrebuje, najredkeje si izmislijo izgovor. Starši, ki pri nakupovanju dopuščajo možnost nakupa izdelka, ki ni predviden, pogosteje ugodijo željam otrok. Ugotovitve raziskave smo v zaključku povezali s priporočili za starše in učitelje, kako se lahko z otroki pogovarjajo o oglasih, da bodo ti do njih bolj kritični ter da bodo razumeli njihov namen.
Keywords: advertising; oglaševanje; television; televizija; vloga staršev; parent role; television advertising; televizijsko oglaševanje; vedenje potrošnikov; consumer behavior; children; vedenje; parents; child; otroci; starši; teachers; Questionnaire on children's and parents' response to television advertising; učitelji; Vprašalnik o odzivih otrok in staršev na oglaševanje; Parental control of children's television viewing (an adopted version); Family functionning scales (ICPS); Prilagojen vprašalnik starševskega nadzora otrokovega gledanja televizije; Lestvica funkcioniranja družine (ICPS)