Artroskopsko zdravljenje utesnitvenega sindroma rame v okviru enodnevne bolnišnice - Mikek, Martin (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Artroskopska subakromialna dekompresija je metoda izbire pri operativnem zdravljenju subakromialne utesnitve. V SB Novo mesto poseg opravljamo v okviru enodnevne bolnišnice. Metode. Predstavljamo prospektivno analizo rezultatov operativnega zdravljenja subakromialne utesnitve pri 36 osebah. Pri vseh so bili določeni funkcionalni statusi ramena z metodami po Constantu, SST in UCLA pred posegom in najmanj tri mesece po posegu. Rezultati. Glede na akromialno morfologijo so bili v opazovani skupini trije bolniki z akromionom tipa I (8%), 22 z akromionom tipa II (61%) ter 11 z akromionom tipa III (31%). Povprečna vrednostpo Constantu se je z 21 (SD +- 15) izboljšala po operaciji na 78 (SD +- 12), povprečna vrednost SST je porasla s 4,7 (SD +- 2) na 7,5 (SD +- 1,4) ter povprečna vrednost UCLA z 11 (SD +- 3) na 26 (SD +- 3). Zaključki. Artroskopska subakromialna dekompresija pri ustrezno zastavljenih indikacijah omogoča doseganje odličnih oziroma dobrih rezultatov pri več kot 90% bolnikov in je zaradi minimalne invazivnostiposeg, ki ga lahko varno izvajamo v okviru enodnevne bolnišnice.
Keywords: Acromion; Akromion; Arthroscopy; Artroskopija; rama; ramenski sklep; Ramenski sklep, utesnitveni sindrom; Rotator Cuff; Rotatorna manšeta; Shoulder Impingement Syndrome; Tendinitis; therapy; utesnitveni sindrom; zdravljenje