Phalacropteryx graslinella (Boisduval, 1852) v Sloveniji (Lepidoptera: Psychidae) - Predovnik, Željko (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2010)
V prispevku poročamo o najdbi vrste Phalacropteryx graslinella (Boisduval, 1852) v Sloveniji, doslej znani le po enem starem, dvomljivem podatku. V letu 2010 smo vrsto ponovno odkrili na dveh lokalitetah s toplo klimo v južni Sloveniji. P. graslinella je prisotna v vseh sosednjih deželah z izjemo Hrvaške, kjer jo, glede na nove najdbe, lahko pričakujemo na območju dinarskega hribovja. V prispevku predstavljamo dodatne podatke o biologiji vrste s slikami habitata, vrečk, ličink in odraslih osebkov. Obravnavamo značilnosti samčkov in vrečk v primerjavi s podobno vrsto P. praecellens (Staudinger, 1870).
Keywords: entomologija; favna; metulji; Slovenia; Slovenija; Žuželke