Underwater noise in the Slovenian Sea - Popit, Andreja (RMZ-materials and geoenvironment, 2020)
V slovenskem morju izvajamo kontinuirne meritve podvodnega hrupa ob svetilniku pri Debelem rtiču od februarja 2015. Meritve potekajo v skladu z Okvirno direktivo o morski strategiji. Za analizo antropogenih virov hrupa (gostota ladij, poglabljanje in čiščenje morskega dna) in meteoroloških virov hrupa (hitrost vetra in padavine) v povezavi z izmerjenimi ravnmi podvodnega hrupa smo uporabili grafične in statistične metode. Rezultati te študije so pokazali, da so bile povprečne ekvivalentne ravni kontinuirnega podvodnega hrupa za 11 dB (Leq, 63 Hz) in 5 dB (Leq,125 Hz) višje v času, ko so potekale dejavnosti poglabljanja, kot v času, ko so teh dejavnosti ni bilo. Nihanja ravni podvodnega hrupa so bila v manjši meri povezana z nihanji gostote ladij, kar lahko razložimo z relativno majhno akustično propagacijo v plitvem morju. Padavine niso bile veliko povezane z nihanji ravni podvodnega hrupa, medtem ko so bila nekatera večja nihanja hitrosti vetra povezana z večjimi nihanji ravni kontinuirnega podvodnega hrupa
Keywords: measuring equipment; merilna oprema; naravni in antropogeni viri zvoka; natural and anthropogenic sound sources; ogrožanje in varstvo hidrosfere; plitvo morje; podvodni hrup; shallow sea; underwater noise; vodno okolje