Postkeynesianski pogled na mala in srednja podjetja - Lah, Marko (Teorija in praksa, 2019)
Potkeynesianska teorija podjetja se osredini na velike korporacije in ne upošteva malih in srednjih podjetij (MSP). V članku zato analiziramo odnos med velikimi korporacijami in MSP ob upoštevanju konceptov moči in transakcijskih stroškov. Orišemo več možnih oblik tega odnosa in analiziramo položaj malega pogodbenega dobavitelja v primežu korporacije, zlasti njegovo nemožnost rasti zaradi "mark-down pricinga". Ugotavljamo, da Williamsonova teorija transakcijskih stroškov in z njo povezan koncept specifičnosti aktive pripomoreta k razumevanju razmerij moči v korporacijskih mrežah. S tem dokazujemo tudi možnost povezovanja dveh paradigmatično različnih ekonomskih šol, kot sta postkeynesianska teorija in ekonomika transakcijskih stroškov.
Keywords: costs; majhna podjetja; medium-sized enterprises; post-keynesianism; small enterprises; srednja podjetja; stroški