Deterministic mathematical modelling of platform performance degradation in cyclic operation regimes - Kapor, Nenad J. (Strojniški vestnik, 2015)
Na področju strojev za obdelavo površin trenutno ne obstaja poenoten teoretični model za povezovanje spremenljive zmogljivosti strojev v cikličnih delovnih procesih, ki se izkazujejo v vplivu na kontinuirno obdelane površine. Modeliranje v operacijskih raziskavah ponuja določene modele medsebojnih odvisnosti med dvema matematično neodvisnima objektoma. V teh modelih pa ni obravnavan samo en objekt oz. stroj za obdelavo površin kot delovna platforma, ki delovne operacije izvaja ciklično in zaradi vpliva ponavljajočih se ciklov samodegradira. V zasnovanem modelu je bilo privzeta hipoteza, da platforma samodegradira, hitrost degradacije pa je spremenljiva in sorazmerna z realno hitrostjo izvajanja operacij, zmanjšana za tekoče število preostalih neizvedenih operacij z razpoložljivo kapaciteto. Ti vplivi se merijo z določanjem statistične variabilnosti parametrov obdelovane površine.
Keywords: ciklično obratovanje; deterministično modeliranje; operacije; specialni stroji; verjetnost