Razvoj računalniškega treninga vidne pozornosti in preverjanje njegove učinkovitosti pri zdravih mladostnikih - Alič, Lea (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2021)
Vidno pozornost, ki je pomembna kognitivna funkcija, saj pomaga izbrati relevantno in filtrirati nerelevantno informacijo iz vidnega prizora, je mogoče z urjenjem izboljšati.V raziskavi smo razvili računalniški trening fokusirane in razpršene pozornosti ter preklapljanja pozornosti med globalnim in lokalnim procesiranjem informacij in preverili njegovo učinkovitost pri zdravih mladostnikih. V eksperimentalni skupini (n = 11) so dijaki športne gimnazije šest tednov trikrat na teden po 20 minut reševali naloge za treniranje vidne pozornosti. Po koncu vsakega srečanja so dobili povratno informacijo o uspešnosti in so spremljali svoj napredek. Njihovi vrstniki v kontrolni skupini (n = 10) v tem času niso prejeli nobene intervencije. Za preverjanje učinkov treninga pozornosti so udeleženci obeh skupin pred in po treningu rešili različne kognitivne teste, med katerimi so bili nekateri bolj, drugi manj podobni treniranim nalogam. V primerjavi s kontrolno skupino so se v eksperimentalni skupini v večji meri skrajšali časi reagiranja na testu selektivne pozornosti in lokalno-globalnega procesiranja, medtem ko pri drugih uporabljenih kognitivnih testih nismo zaznali konsistentnih učinkov treninga. Rezultati so torej pokazali, da razviti trening lahko izboljša izbrane vidike vidne pozornosti, vendar je njegov učinek, skladno z večino ugotovitev o kognitivnih treningih v literaturi, omejen in se izboljša uspešnost reševanja le na nalogah, ki so zelo podobne treniranim.
Keywords: cognitive ability; cognitive processes; cognitive psychology; cognitive training; emerging adulthood; executive function; inhibicija; inhibition; izvršilne funkcije; kognitivna psihologija; kognitivni procesi; kognitivni trening; preklapljanje; preklop v odraslost; spoznavne sposobnosti; task switching; The Simon task; The task switching paradigm