Kavarna Majcen Ob Tyrševi cesti so od železniškega prelaza pa do približno 1 km daljave navzven mesta v zadnjih letih zrasle že skoraj strnjene trgovske hiše, dočim so v stranskih ulicah krasne vile s prav čednimi vrtovi. Mestni stavbenik Mavric je v tej četrti spretno oživil gradbeno delavnost. Skupina velikih stavb ob Tvrševi cesti od Trstenjakove ulice pa do ceste »Bežigrad« se po pravici imenuje »Mavričev blok«. Za Bežigradom bosta sedaj dograjeni velika ljudska šola in gimna zija. V kratkem pa se tam prične graditi na 12 mil. proračunana palača za novo semenišče. Sploh se v tem delu Ljubljana najbolj izpopolnjuje v regulirano in večje mesto, žila Tvrševe ceste je pač prav za prav edina, ki daje možnost skoraj neoviranega razvoja. Svojo posebno faro, imenovano po sv. Cirilu in Me todu, so Bežigrajčani tudi že pred dobrim letom usta novili. Cerkvico Sv. Krištofa so prenovili in povečali v pravo farno cerkev. Prebivalci tega novega dela Ljubljane so že leta gojili željo, da bi dobili pravo mestno kavarno, kar jim je izpolnjeno, ko je tam postavil veliko trgovsko in stanovanjsko hišo kavarnar in restavrater Ciril Majcen, v kateri je vogalne prostore omenjenega »Mavričevega bloka« opremil v res moderno in z vsemi novitetami opremljeno kavarno. Kavarna je ogrevana z najnovejšo centralno kur javo, s toplo vodo, s toplim zrakom ali pa z obojim hkrati. Ventilacijska naprava je tako prvovrstna, da ni tudi pri polno zasedenih prostorih čutiti nikakega dima ali slabega zraka. Vse te naprave je izvršilo naše domače podjetje ing. B. Likar v Ljubljani. Posebna novost so tla iz gumija, kar opazimo šele, če smo na to opozorjeni, ker sicer kaže kot da je posebne vrste linolej. Prednost, ki jo je treba prav posebno uvaževati, je v tem, da ta tla čistimo eno stavno na način, da jih obrišemo z mokro krpo, kar daje prijeten občutek čistote. Hoja po teh tleh je elegantno prožna in tiha. Zelo priporočljivo praktična so taka tla tudi za stopnice in hodnike tako v hotelih in vseh velikih javnih stavbah, kakor tudi v hišah privatnih stanovanj. To izdeluje tovarna »Semperit« v Kranju. Kavarna je do višine oken preoblečena v les kav- kaškega oreha, ki daje naturno zrcalen, s krasnimi figurami rasti lesa poseben sijaj. Iz istega lesa so tudi stoli, ki so poleg tega posebno elegantne forme. Tvrd- ka Remec & Co., ki je to izvršila, se je tu res dobro izkazala. 24* Ob zidu razvrščene lože imajo tapecirane sedeže (zofe). V sedežih niso peresa, marveč novo nadome stilo, takozvana »šlarafia«, ki je mnogo bolj prožna in mehka, a obenem trpežnejša. Tapetnik Puc, ki je to napravil, pravi, da jamči za celih deset let. G. Majcen si je pri tapeciranih sedežih omislil interesantno no vost, da se blazine lahko iz lesenega ogrodja iztak- nejo in tako zunaj iztepajo in čistijo, kar je iz higien skih ozirov gotovo velike važnosti. Pri vhodu v kavarno opazimo vetrolov (predpro- stor), ki je posebne vrste in tudi kurjen. V zimi ne morejo gostje priveslati s seboj mrzlega prepiha! Veselje je videti kuhinjo, ki je opremljena z naj modernejšimi napravami. Aparat za kuhanje kave najnovejše vrste, ki obdrži aromo tudi ves dan. Hla dilnica z avtomatičnim pogonom, ki dela natančno po predpisanih stopinjah temperature kot pravi ro- Notranjost kavarne Majcen Kuhinja bot — še možgane, pa bi bil živa stvar, štedilnik in vse kuhanje je seveda na plin. Kaže, kot da to ni kuhinja v obratu, marveč izložba, ki jo je videti v velemestih. Točilnico ima ta kavarna seveda tudi, kot je to v naših sodobnih kavarnah. Ampak toči se vino in pivo kar na avtomatično napravo zračnega pritiska di rektno iz sodov v kleti na pipe v točilnici. Nobenega prenašanja in prelivanja pijače. Vse kar naravnost iz soda v steklenico za gosta. Za ljubitelje kegljaškega športa ima kavarna tudi moderno urejeno zimsko (s centralno kurjavo ogre vano) kegljišče. Kavarna, ki je bila z novim letom 1936 otvorjcna, obratuje s kvalificiranim osobjem in jo je torej, kakor v vsakem drugem, tudi v tem pogledu podčrtati za kavarno prvega reda. Zlasti je omeniti poleg vzorno pazljive postrežbe razkošno izbiro časopisov in revij. 25*