Classification of minimal Frobenius hypermaps - Yuan, Kai (Ars mathematica contemporanea, 2023)
V članku podamo klasifikacijo orientabilno regularnih hiperzemljevidov, za katere velja, da je njihova grupa avtomorfizmov minimalna Frobeniusova grupa. Frobeniusova grupa ?$G$? se imenuje minimalna, če nima nobene netrivialne edinke ?$N$?, za katero bi bila ?$G/N$? Frobeniusova grupa. Orientabilno regularen hiperzemljevid ?$\mathcal{H}$? se imenuje Frobeniusov hiperzemljevid, če je grupa ?$Aut (\mathcal{H})$?, delujoča na hiperlicih, Frobeniusova grupa. Minimalen Frobeniusov hiperzemljevid je Frobeniusov hiperzemljevid, katerega grupa avtomorfizmov je minimalna Frobeniusova grupa s cikličnimi stabilizatorji točk. Vsak Frobeniusov hiperzemljevid je krov nad minimalnim Frobeniusovim hiperzemljevidom. Glavni izrek tega članka posplošuje glavni izrek Breda D’Azevede in Fernandesa iz leta 2011.
Keywords: Frobenius group; Frobenius hypermap; Frobeniusov hiperzemljevid; Frobeniusova grupa