Local responses to globalization in patterns of governance - Teune, Henry (Teorija in praksa, 2010)
Proces globalizacije se je pospešil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja kot posledica povezovanja sveta v enoten trg in sistem produkcije. Globalizacija se je začela v zgodnjih devetdesetih letih in njen glavni politični učinek je bila demokratizacija na državnih in lokalnih ravneh povsod po svetu. Ob začetku enaindvajsetega stoletja je bila globalizacija že tesno povezana z urbanizacijo, ki se je razrasla kot nikoli poprej in še posebej v deželah v razvoju, kar je imelo velikanske družbene in tudi politične posledice. Raziskave v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so pokazale na očitno povezavo med globalizacijo lokalnih okolij in sprejemanjem demokratičnih vrednot ter praks s strani lokalnih politikov, ki so v proces odločanja vključevali vse več skupin. A že sredi prvega desetletja enaindvajsetega stoletja so globalni megapolisi in mega mesta postavili pod vprašaj sposobnost preživetja uprav, ki temeljijo na lokalni participaciji. Že problem, kako zagotoviti izvajanje storitev znotraj teh gromozanskih lokalitet, je upravičil pozive k vzpostavitvi nove javne uprave, ki temelji na profesionalnih kadrih in zato lahko spodkoplje globalno-lokalne demokratične procese, kakršni so, kot se zdi, prevladovali v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. To je nov izziv za demokracijo, ki temelji na "skupnostih," ki ji tudi podeljujejo legitimiteto.
Keywords: Democracy; Demokracija; Local government; Lokalna uprava; Urbanizacija; Urbanization; Globalisation; Globalizacija; globalization