"Fat burners" - čudežna prehranska dopolnila za izgorevanje maščob - Jakopin, Žiga (Farmacevtski vestnik, 2017)
V prosti prodaji je na voljo veliko število prehranskih dopolnil za izgorevanje maščob, tako imenovanih >>fat burners<<, ki so namenjena zmanjšanju telesne mase oziroma akumulacije maščob, preko stimulacije lipolize oziroma inhibicije lipogeneze. Kljub temu da znanstveni dokazi kažejo na to, da nekatera prehranska dopolnila dejansko povečajo presnovo maščob, pa uporabnost tovrstnih pripravkov ostaja kontroverzna. V preglednem članku smo se osredotočili predvsem na organske spojine naravnega izvora, ki se najbolj pogosto pojavljajo v izdelkih, dostopnih splošni javnosti, na pregled njihovih predpostavljenih molekularnih mehanizmov delovanja in na pregled kliničnih študij učinkovitosti. Ker za prehranska dopolnila proizvajalci radi zatrjujejo, da so večinoma naravnega izvora in zato netoksična, smo osvetlili tudi vidik varne uporabe teh prehranskih dopolnil.
Keywords: >>fat burners<<; efficiency; mehanizem delovanja; prehranska dopolnila; Prehranski dodatki; security; učinkovitost; varnost