Spremembe namenske rabe prostora glede na razvoj slovenske prostorske zakonodaje v obdobju 1984-2007 - Zavodnik Lamovšek, Alma (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2012)
Spremembe v prostoru in z njimi povezani procesi so eno najpomembnejših vprašanj z vidika spremljanja stanja v prostoru, ki se v preteklem obdobju v Sloveniji ni dovolj sistematično spremljalo (Zavodnik Lamovšek, 2002).V tem prispevku želimo poudariti pomemben vidik spremljanja stanja in sprememb v prostoru glede na namensko rabo prostora, kot jo določajo prostorskih akti občin. Najprej bomo prikazali razvoj zakonodaje s področja urejanja in načrtovanja prostora z vidika določanja osnovne in podrobne namenske rabe prostora, nato pa poudarili še vprašanja kartografskega prikaza namenske rabe prostora ter težave pri izračunu bilanc površin in obravnavanju sprememb posameznih vrst namenske rabe prostora in njene primerjave v različnih časovnih obdobjih. Analiza digitaliziranih prostorskih aktov občin iz obdobij 2003/2004 in 2008-2011 je pokazala številne metodološke in vsebinske težave, ki spremljajo raziskavo. V sklepu opozarjamo na potrebo po sistematičnem spremljanju stanja v prostoru, ki bo temeljilo na kakovostnih prostorskih podatkih.
Keywords: Idrija; načrti; pravna ureditev; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; raba tal; Slovenia; Slovenija; spatial planning