Sonaravni razvoj (napredek) in geografija - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Obseg in intenzivnost različnih oblik degradacije geografskega okolja in njegovih sestavin podčrtuje potrebo po gospodarskemu razvoju, ki bo upošteval značilnosti okolja. Za povečevanje okoljske sestavine človekove blaginje ne zadošča zgolj pasivno zasnovano varstvo geografskega okolja. Geografija sonaravnega razvoja kot raziskovalno polje in učni predmet poudarja pomen pokrajinskim potezam in procesom čim bolj prilagojenega, sonaravnega vzorca poselitve, gospodarstva, infrastrukture in pokrajinske rabe.
Keywords: družbeni razvoj; tehnološki razvoj; ekonomski razvoj; natural environment; okolje; ecology; ekologija; ekološko ravnotežje; sonaravni razvoj