Vloga mikrocistinov pri razvoju bolezni parenhimskih organov - Repež, Andrej (Medicinski razgledi, 1998)
Microcistini prizadanejo jetrno tkivo z delovanjem na sestavine citoskeleta inostale celične procese hepatocitov z inhibicijo serin/treonin beljakovinskihfosfataz. Parenhimske jetrne celice se skrčijo in ločijo med seboj. Razmaknejo se tudi endotelijske celice jetrnih sinusoidov in kri uhaja v jetrno tkivo. Notranja krvavitev lahko vodi v hipovolemični šok. Onesnaženost voda s cvetenji toksičnih cianobakterij je resen problem tudi v severovzhodni Sloveniji, kjer intenzivno kmetijstvo povzroča visoko stopnjo evtrofikacije voda. O akutni človeški zastrupitvi s smrtnim izidom še niso poročali. Pri ljudeh je pomembnejša kronična izpostavljenost subletalnim odmerkom toksinov. Z vpeljavo metode izolacije hepatocitov sva preverila primerljivost učinkov izbranega toksina z opisi v literaturi. V raziskavi sva ugotavljala, ali se bodo v akutnem poskusi in vivo pokazale spremembe v krvnihparametrih kot posledica krvavitve, kakšne so spremembe na jetrnih izvidih in jetrni morfologiji pri kroničnem napajanju podgan z vodo, onesnaženo z mikrocistini LR in RR. Preverila sva, ali je slikanje z magnetno resonanco ustrezna metoda za zasledovanje akutnih in kroničnih sprememb jetrnega parenhima po delovanju zmesi mikrocistinov. Znanosti sva žrtvovala 37poskusnih živali. Za izolacijo hepatocitov s perfuzijo jeter in situ sva žrtvovala 10 poskusnih živalih. Z magnetno resonanco sva ugotavljala akutne učinke zmesi mikrocistinov na skupini 10 poskusnih živali. V kroničnem poskususva 12 poskusnih živali izpostavljala subletalnim odmerkom zmesi mikrocistinov v pitni vodi in v tem času dvakrat slikala jetra z magnetno resonanco. Spremembe sva po končanem poskusu ugotavljala s pregledom krvne slike, biokemičnimi testi seruma, jetrnimi testi, s tehtanjem jeter in histološkim pregledom jetrnega tkiva.(Izvleček prekinjen pri 2000 znakih.)
Keywords: Liver; mikrocistini; Pathology; toksičnost; strupi; Bacterial toxins; Cyanobacteria; jetra; podgane; Pathogenicity; Water pollution; Magnetic resonance imaging; Histology, comparative; Rats, wistar; Blood chemical analysis; Cytoskeleton; Protein-serine-threonine kinases